Učenici će učiti o pubertetu i telu kroz interaktivni priručnik


Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo pod nazivom "Moje telo", namenjeno radu sa decom uzrasta od osam do 11 godina

Tema ovih interaktivnih radionica jesu promene koje se dešavaju u pubertetu. Namenjena su svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdravlja "Novi Sad", Crvenom krstu, Medicinskoj školi "7. april", a organizovana je i edukacija vaspitača za primenu ovog sredstva, prenosi "Dnevnik".

Na ovaj način je zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade s učenicima u nižim razredima osnovnih škola, omogućeno da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike o telu.

"Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo 'Moje telo' sastoji se od dve osnovne šeme tela, devojčice i dečaka, odštampane na baner platnu, a preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta", navode u Institutu.

Osim fizičkih promena, ilustracijama su obuhvaćene i psihološke promene, ali i pravila rada sa decom. Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena.

Škole koje žele da primene "Moje telo" u radu sa decom, mogu da se jave Institutu putem mejl adrese promocijazdravlja@izjzv.org.rs kako bi im dostavili elektronsku verziju sredstva, kao i kurikulum radionica.

izvor: 021.rs, dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija