U Vojvodini nastavljen trend privrednog rasta - u NS preko 250 IT kompanija


Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je da je
rast BDP-a od dva odsto, koji je ostvaren u Srbiji i AP Vojvodini u 2017. godini – veoma dobar rezultat, i da možemo biti zadovoljni postignutim.

Na konferenciji za medije posvećenoj privrednim kretanjima u Vojvodini, Milićević je naglasio da je najvažnije to što je u 2017. godini nastavljen pozitivan trend rasta BDP-a koji je zabeležen i tokom prethodnih godina.

Osvrnuvši se na rezultate po sektorima, potpredsednik Pokrajinske vlade je istakao da je u Vojvodini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 7,7 odsto, što je posebno dobar pokazatelj. Najveći rast je zabeležen u prerađivačkoj industriji, i to u proizvodnji mašina i opreme, hemikalija i hemijskih proizvoda, gume i plastike.

„Spoljnotrgovinska razmena u Vojvodini beleži rast od 16,9 odsto što je u nominalnom iznosu više od 10 milijardi evra“, naveo je Milićević i dodao da je prošle godine zabeležen rast i kod uslužnih delatnosti, u oblasti saobraćaja i transporta, a ohrabrujući rezultati su u ugostiteljstvu i turizmu. O tome govori i podatak da je Vojvodinu u 2017. godini posetilo skoro pola miliona stranih i domaćih turista, što je 11,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Milićević je dodao i da IT industrija postaje sve dominantnija privredna grana, te da beleži najdinamičniji rast izvoza u Srbiji.

„Prema podacima vojvođanskog IKT Klastera, izvozni prihod samo njihovih članica veći je od 200 miliona evra. U Novom Sadu ima preko 250 kompanija u kojima radi više od šest hiljada zaposlenih, što čini trećinu ukupnog broja zaposlenih u IT industriji cele Srbije“, rekao je Milićević i naveo podatak da je porasla i prosečna neto zarada za 3,5 odsto, a da je broj nezaposlenih u Vojvodini smanjen za 16,4 odsto, odnosno 26 hiljada nezaposlenih manje.

Konferenciji za medije prisustvovali su i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.

foto: NSinfo