U Srbiji 250.000 starih bez prihoda - socijalna penzija nije nemoguća misija


Odluka Makedonije da od 2020. uvede državne socijalne penzije
za sve žene starije od 62 godine i muškarce od 64, pod uslovom da su poslednjih 20 godina živeli u toj državi, otvorila je pitanje da li je ta vrsta socijalne pomoći u Srbiji onima koji nikad nisu radili moguća i kako bi se mogli obezbediti novci za to.

Značilo bi to da socijalnu penziju dobijaju oni koji nisu ostvarili pravo na penziju po osnovu osiguranja, odnosno radnog staža. Procenjuje se da trenutno u Srbiji ima oko 250.000 starih koji nemaju penziju i 18.000 domaćinstava bez prihoda oba člana. Stručnjaci su složni u tome da to nije nemoguća misiji za državu kao što je Srbije, ali i da taj novac ne treba da se obezbeđuje iz Fonda PIO, već iz državnog budžeta. Napominju da Fond iovako svakog meseca dobija dotacije iz budžeta da bi isplata penzija bila redovna jer novac koji zaposleni uplaćuju za penzijske doprinose nije dovoljan za isplatu primanja više od 1,7 miliona penzionera.

Već sada je jasno da su državne penzije onih koji su radom, dakle uplatom penzijskih doprinosa, došli do njih male za pristojan život. No, i pored toga što su male, one su za državu veoma skupe i predstoji rešavanje problema održivosti penzijskog fonda jer je svima postalo jasno da su reforme neophodne da bi isplate u budućim godinama bile sigurne. Sistem državnih penzija zasniva se na principu međugeneracijske solidarnosti, odnosno aktivni osiguranici izdvajaju doprinose od plata da bi se od tako prikupljenog novca isplaćivale penzije. Pošto je broj zaposlenih tek nešto veći od broja penzionera, ceo penzijski sistem je ugrožen. Potrebno je da bude od tri do tri i po puta više zaposlenih od penzionera da bi penzioni sistem bio održiv, a to je danas nemoguće kada je samo 1,3 puta više radnika od onih koji primaju penzije. Ni u budućnosti situacija neće biti znatno bolja jer je u Srbiji sve manje radno sposobnog stanovništva pošto se rađa sve manje dece, a deo radno sposobnih odlazi na rad u inostranstvo, piše Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO