U planu fontana na uglu Modene i Trga slobode - tržni centar prekoputa Tanudžićeve palate...


Novi Sad je raspisao nagradni arhitektonski konkurs za uređenje
dela javnih površina u najužem centru grada, saznaje 021.rs.

Na osnovu ovog konkursa, lokalna vlast će dobiti arhitektonske nacrte koji će omogućiti da počne izrada tehničke dokumentacije za partnerno uređenje dela centra koji do sada nije rekonstruisan.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji Uprave za građevinsko zemljište i investicije u koju je 021.rs imao uvid, arhitektonska rešenja treba da omoguće formiranje jedinstvene prostorno – funkcionalne celine, sa akcentom na mogućnost fazne realizacije.

Na javnom konkursu koji je sada raspisan naćiće se površine koje ranije nisu bile sređivane, a iako je ranije bilo konkursa i nacrta, lokalna vlast je morala da pokrene ovu proceduru usled promene zakona i stavljanja celog centra pod zaštitu kao kulturno-istorijske celine.

Iz dokumentacije se vidi i da u odnosu na ono što je ranije predviđeno i crtano neće biti značajnih izmena, jer se i dalje planira fontana na uglu Modene i Trga slobode, podzemna garaža ispod ulice Modene sa pešačkim izlazima ka Trgu slobode i  Kralja Aleksandra, dok će ulaz u magacin Bazara biti "maskiran" zelenilom.

Takođe, i dalje je u planu da se zida tržni centar od četiri ili pet spratova u Ulici Modene, prekoputa Tanudžićeve palate. Izgradnja tolike zgrade je zamisao koja postoji od tridesetih godina prošlog veka kada je podignuta Tanurdžićeva palata, ali nikad nije realizovana i zbog toga tu i danas stoji privremena jednospratnica u kojoj su uglavnom kafići. U međuvremenu, lokalna vlast je odlučila da to bude tržni centar, a ne stambena zgrada.

Iz konkursne dokumentacije se vidi da se i dalje planira da na mestu gde je sada privremena montažna garaža, iza Srpskog narodnog pozorišta, nikne novi ozelenjeni trg, zatim da se uredi okolina nekadašnjeg bioskopa JNA, koji će postati Dom kulture, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo