U Budimpešti se potpisuje 10 sporazuma - Sednica vlada Srbije i Mađarske


Premijerka Ana Brnabić predvodi danas delegaciju Vlade Srbije
tokom radne posete Mađarskoj, gde će biti održana četvrta po redu zajednička sednica dveju vlada, a na dnevnom redu će biti započeti projekti, regionalna saradnja i unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa Beograda i Budimpešte. Biće potpisano deset različitih sporazuma o saradnji, devet međudržavnih sporazuma i jedan u privatnom sektoru.

Brnabićeva je pojasnila da se jedan sporazum, koji će biti potpisan u privatnom sektoru, odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju.

"Mađari su politički i privredno izašli u susret molbama predsednika Aleksandra Vučića i naporima Vlade Srbije da Mađarska investira u centralnu Srbiju, a ne samo u Vojvodinu. O investiranju Mađarske u Srbiju već sam pričala sa premijerom Viktorom Orbanom", rekla je Brnabićeva za RTS.

Premijerka Srbije je navela da nema problema na izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, ističući i da ih nikada nije ni bilo što se tiče Srbije.

"Sa Mađarske strane bio je neki problem, eventualno percipiran, oko javnih nabavki. Mađarska je transparentno raspisala javnu nabavku i rekli su mi da su 33 kompanije zainteresovane. Oko toga nema nikakvih problema", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da je ugovor sa partnerima iz Kine oko finansiranja dela pruge potpisan baš u Mađarskoj na Samitu 16+1.

"Mi smo započeli radove na deonicama Beograd-Stara Pazova i Stara Pazova-Novi Sad. Mislim da će se na kraju ispostaviti da je to dobra stvar i za EU", zaključila je premijerka Srbije.

Premijerka Brnabić sastaće se i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom.

izvor: Tanjug, agencije, foto: marugod83/freedigitalphotos.net