Tunel kroz Frušku goru - Biće najduži tunel u Srbiji


Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto
potvrdio je da postoji interesovanje mađarskih kompanija za izgradnju Fruškogorskog koridora.

Sijarto je to potvrdio u razgovoru sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović. Tema sastanka bila je saradnja dve zemlje u oblasti infrastrukture.

Sijarto je potvrdio da postoji interesovanje mađarskih kompanija za izgradnju Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma, po modelu javno-privatnog partnerstva.

Izgradnja Fruškogorskog koridora je, kako je kazala Mihajlovićeva, važan projekat za Srbiju, za koji je već urađen deo projektne dokumentacije, a u narednom periodu razgovaraće se o modelima finansiranja.

Ona je ocenila da je za regionalno povezivanje važno i uklanjanje nefizičkih barijera kroz efikasnije procedure na granicama, a mađarska strana je obećala da će biti rešen problem dugog zadržavanja na graničnim prelazima, i u drumskom i u železničkom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na sastanku je razgovarano i o projektima u železničkom saobraćaju, uključujući najveći zajednički projekat izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, ali i projekat pruge Subotica-Baja.

Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad – Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru dug tri i po kilometra.

Iz vizuelizacije koju je uradio Petar Dragić, a prema idejnom projektu Instituta za puteve iz Beograda, možemo videti tačan potez putne deonice državnog puta I-B reda koji će omogućiti bržu saobraćajnu vezu između Novog Sada i Rume i samim tim rasteretiti mesta kao što je, na primer, Irig.

Putna deonica pripada fruškogorskom koridoru, a povezaće obilaznicu oko Rume i Novi Sad.

Saobraćajnica se prostire u planinsko-ravničarskom terenu u sremskom delu Vojvodine. Ključni građevinski objekat ove saobraćajnice je tunel “Iriški venac” kroz Frušku goru, kao dvocevni tunel u dužini od oko 3,5 kilometara. Ovaj tunel će ujedno biti i najduži tunel u Srbiji.

izvor: Beta, b92.net, gradnja.rs, agencije, foto: ilustracija