Tramvaji u NS samo uspomena - mreža zadovoljavala potrebe grada od 41.000 stanovnika


Tramvaji su, za Novosađane danas, samo sentimentalna uspomena, koju možemo videti na starim razglednicama grada

Međutim, u prvoj polovini 20. veka, sugrađani su se svakodnevno vozili tramvajskim šinama.

Puštanjem u rad prve električne centrale, koja se nalazila na mestu današnje "Elektrovojvodine", bili su ispunjeni svi uslovi da se formira i tramvajski prevoz, kako bi konačno 1911. bile napravljene prve dve tramvajske linije u gradu.

"U sklopu širenja grada Novog Sada i njegove urbanizacije u 19. veku javila se i ideja da se formira neka vrsta javnog prevoza i u sklopu te ideje je postojalo više planova kako da se poboljša prevoz u Novom Sadu", kaže dr Nenad Ninković, profesor Filozofskog fakulteta.

Najpogodnije rešenje bilo je izgradnja tramvajske mreže. Jedna linija je išla Temerinskim putem, zatim pored Vladičanskog dvora kroz centar i dalje prema Jodnoj banji i Gradskoj bolnici, gde se nekada zavšavao naseljeni deo grada.

Druga linija je saobraćala od nekadašnje železničke stanice, na mestu današnje Limanske pijace, do kraja Dunavske ulice.

"Tad je grad imao 41.000 stanovnika, i u tom trenutku, takva tramvajska mreža je zadovoljavala potrebe grada", kaže Ninković.

Izgradnja tramvajske pruge, uz koju su išli obimni građevinski radovi, izazivala je negodovanje stanovništva.

Međutim, kada je 19 tramvajskih kompozicija pušteno u rad, Novosađani su sa nestrpljenjem dočekali svoju prvu gradsku vožnju po šinama.

Tramvajima su se vozili sve do 1958, kada su ih potpuno zamenili autobusi, jer se pokazalo da je taj način prevoza bio mnogo isplativiji.

"Ono što nam govore arhivski dokumenti da to preduzeće nikada nije radilo s velikim uspehom tako da mogu slobodno reći da su ondašnji Novosađani s radošću dočekali kraj njegovog rad", kaže za RTV dr Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Novog Sada.

izvor: rtv.rs, foto: Stare fotografije Novog Sada

POPULARNO