Testovi na drogu dele se na roditeljskim sastancima


Oko 20.000 testova na narkotike, koji su kupljeni iz budžeta
Grada, podeljeno je novosadskim osnovnim i srednjim školama, koje ovih dana treba da ih raspodele roditeljima.

Reč je o akciji koju je pokrenulo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama, na inicijativu pojedinih roditelja, kao jednu od mera preventive korišćenja droge među školarcima. Ideja je da roditelji, ukoliko to žele, uzmu test koji se koristi u kućnim uslovima, a rezultate mogu da zadrže za sebe. Za nabavku testova, koji su namenjeni učenicima srednjih i sedmih i osmih razreda osnovnih škola, iz gradskog budžeta izdvojeno je deset miliona dinara.

„Testovi su stigli, ali ih još nijedan roditelj nije pokupio. Nakon što smo u avgustu dobili i zvaničan dopis o akciji, o tome smo obavestili Savet roditelja, a o testovima se pričalo i na roditeljskim sastancima. Uskoro će se ponovo sastati Savet roditelja, gde će opet biti reči o tome“, kaže direktor OŠ „Kosta Trifković” Milan Spasojević.

On dodaje da je diskreciono pravo u tom slučaju prednost za roditelje, ali da oni već imaju druge načine da saznaju da li njihovo dete koristi neku opojnu supstancu pa se možda i zbog toga još uvek ne opredeljuju za testove. Ipak, Spasojević podseća na to da je cilj akcije preventiva i suzbijanje narkomanije u novosadskim školama, što opravdava tu inicijativu.

izvor: dnevnik.rs, foto: novisad.rs

Sve škole u Novom Sadu - dobiće testove na narkotike