Sve više se priča o "Srpskom toku" - Priprema se gradnja novog gasovoda?


Iako još nema zvaničnih potvrda da će biti izgrađen novi gasovod umesto obustavljenog projekta Južni tok

sve više se priča o "Srpskom toku", a jedan od signala da će se graditi gasovod kroz našu zemlju je i to što je krajem januara preregistrovana firma Južni tok Srbija u Gastrans.

Gastrans bi trebalo da napravi gasovod kroz našu zemlju kojim bi se transportovao ruski gas iz Turskog toka za potrošače u Evropi, rekla je Tanjugu analitičar za energetiku Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Takođe, jedan od signala u prethodnim periodu, kada se pričalo o tome da neće biti nikakvog tranzita ruskog gasa preko Balkana, da Rusi, ipak, nisu odustali od gasovoda koji bi zamenio Južni tok je činjenica da nije bila ugašena firma Južni tok Srbija.

"Poslednjih dana januara ta firma je preimenovana u Gastrans, što znači da će sada ta novoformirana odnosno novoimenovana firma preuzeti neke poslove koje je trebalo da radi da je građen Južni tok. Da li će ona biti nosilac posla ili će neke druge stvari obavljati... , ali očigledno i u tom formalnom smislu su zadovoljeni uslovi da se počne sa nekim aktivnostima na gradnji gasovoda", rekla je Putniković.

Istakla je da bi gradnja novog gasnog tranzita kroz Srbiju, novim izvorom ruskog gasa - iz Turskog toka, bila nova gasna inekcija za ovaj deo Evrope.

Gastrans u Novom Sadu je društvo sa ograničenom odgovornošću koje će graditi gasovod kroz Srbiju kojim će ruski gas iz Turskog toka od bugarske granice biti transportovan kroz Srbiju do Mađarske.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO