Sve veći broj novosadskih studenata odlazi u Nemačku - posao na 90 dana


Sve veći broj novosadskih studenata odlazi u Nemačku preko
Work and Holiday programa, gde tokom 90 dana mogu da rade, zarade dinar i posete neka lepa mesta. Zarada uglavnom zavisi od vrste posla i od toga koliko su studenti bili vredni, ali i poznavali nemački jezik.

Za razliku od Work and Holiday programa za Ameriku, za koju još uvek vlada najveća zainteresovanost, za rad u Nemačkoj nema viziranja, zbog čega je mogućnost odlaska gotovo zagarantovana. Direktor razvoja u agenciji „Experience” Željko Kvesić kazao je za Dnevnik da je broj zainteresovanih sve veći zbog toga što su programi za tromesečni rad u Nemačkoj povoljniji, posebno zbog toga što je ta država mnogo bliža našoj, te je i investiranje u putovanje mnogo jeftinije.

"To je relativno nov program, koji smo pokrenuli pre tri godine, ali postaje sve popularniji, zbog čega ove godine očekujemo da u Nemačku preko leta ode duplo više studenata nego lane", rekao je Kvesić, dodajući da su nemački poslodavci mnogo uključeniji u izbor radnika od američkih. – Ovde je centralna figura poslodavac, koji se više trudi i brine za studente jer im je veoma bitno to da oni budu srećni. Takođe, smeštaj je za studente često besplatan, što im je prilika za dodatnu zaradu.

Studenti koji žive van teritorije Evropske unije, u Nemačkoj, po zakonu, mogu imati samo jedan posao, te je mogućnost zarade u odnosu na Ameriku manja. Nosilac njihove radne vize je poslodavac, stoga on, uz pomoć saradničke organizacije u Nemačkoj, sređuje dokumentaciju koja je studentima neophodna za rad. Sve papire koji se zahtevaju za posao u Nemačkoj izdaje im tamošnje ministarstvo rada, i to po dolasku.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO