Sva deca u vrtićima u Novom Sadu imaju potvrdu o vakcinaciji


Veliki broj roditelja dece koja nisu bila vakcinisana odlučio je da
posluša lekare i zaposlene u vrtićima, te odvede dete na vakcinaciju kako bi mogla da pohađaju vrtić, saznaje 021.rs.

Ovi roditelji, ali i svi drugi koji su vakcinisali decu, dobili su potvrde od izabranog lekara o imunizaciji, a koje su im bile potrebne da bi "Radosno detinjstvo" dozvolilo mališanima da borave u ustanovi. Podsetimo, predškolska ustanova je, na osnovu dopisa Ministarstva zdravlja, tražila od roditelja vakcinalne kartone kako bi deca pohađala vrtiće, a ona deca koja nisu vakcinisana neće moći da borave u vrtićima.

Kako za 021.rs kaže koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite "Radosnog detinjstva" Ljubinka Vujić, roditelji su u velikom broju poštovali zahtev ustanove, dostavili uverenja, a svega nekoliko roditelja odbilo je da vakciniše dete ili da donese uverenje o vakcinisanju, zbog čega su ta deca udaljena iz vrtića.

"Trenutno je smanjena prisutnost u vrtićima usled drugih respiratornih infekcija koje su prisutne, ali to nije ništa van uobičajenog. Broj roditelja koji su insistirali da ostavljaju dete u vrtiću, iako nema potvrdu, zanemarljiv je u odnosu na većinu koja se odazvala. Trenutno sva deca koja borave u vrtiću imaju potvrdu o vakcinaciji", navodi Vujić i dodaje da će se konačna situacija znati kada se većina dece vrati u vrtić, nakon preležanih infekcija.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija