Subvencije za dovođenje stranih turista - 60 miliona dinara


Ministarstvo turizma izdvojilo je 60 miliona dinara za
subvencionisanje stranih i domaćih operatera koji u 2108. godini dovedu najmanje 15 turista iz inostranstva, piše Blic.

Reč je o meri koja je zaživela 2016. i podrazumevala da će agencija za organizovano turističko putovanje po jednom stranom turisti dobiti 10 evra za tri do pet noćenja, odnosno 15 evra za ostvarivanje šest i više noćenja.

Međutim, nova uredba predviđa veliku novinu, kojom će, pored podrške organizatorima putovanja koji dovode strance, podsticati i domaće turističke agencije koje, kao lokalni partneri, realizuju deo turističkog putovanja turoperatora iz inostranstva.

To praktično znači da lokalci koji organizuju najmanje dve usluge, kao što su izleti, posete muzejima ili nekim ugostiteljskim objektima, iz državne kase po turisti dobijaju pet evra, navodi list.

Blic piše da pilot-projekat 2016. nije dao rezultate, jer se pokazalo da naše agencije nisu dovoljno velike i jake da budu organizatori putovanja strancima.

Tada je država izdvojila milion evra za te namene, ali je operaterima isplaćeno samo 46.000 evra. Samo su dve agencije ispunile uslove i uspele da dobiju povraćaj novca 2016, naveo je list.

Novom uredbom predviđeno je da i domaće agencije, koje su lokalni partneri stranim operaterima koji su doveli više od 15 putnika, za fakultativne usluge - izleti, posete ugostiteljskim objektima, utakmicama i drugo, budu subvencionisane sa pet evra po turisti.

Za subvencije će moći da se prijave samo organizatori turističkih putovanja koji su registrovani u Srbiji i imaju licencu, naveo je list.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO