Stiže 300.000 polovnih automobila iz Nemačke


Savezni upravni sud u Lajpcigu saopštio je da Štutgart i
Diseldorf mogu da zabrane starije dizelaše, koji više zagađuju vazduh, u najzagađenijim zonama gradova.

Kako pišu Novosti, ukoliko gradovi donesu takve odluke, oko 15 miliona vlasnika dizel vozila u Nemačkoj će morati da se nekako reše svojih ljubimaca i izaberu "zelenije" automobile.

"U slučaju zabrane, veliki broj automobila s nemačkog tržišta, ali i iz cele Evrope završilo bi u zemljama Istočne Evrope. Procene su da bi oko 300.000 tih 'dizelaša', kojima bi cena drastično pala, moglo da se uveze u našu zemlju", kaže Dragan Simić iz Beograda, čija se firma bavi uvozom polovnjaka.

Svoju tvrdnju potkrepljuje činjenicom da je lane u Srbiju stiglo više od 150.000 polovnjaka od kojih je većina sa "evro 3" motorima prosečne cene niže od 3.000 evra.

"'Dizelaši' koji imaju motore 'evro 4' i 'evro 5' bi bili bukvalno parkirani u Nemačkoj. Ostali bi samo oni sa 'evro 6' motorima, i to tokom ograničenog perioda. Ta vozila su dosta mlađa od našeg prosečnog voznog parka, pa bi bila osveženje na tržištu, pogotovo što bi automobili pojeftinili za 1.000 do 2.000 evra", poručuje sagovornik Novosti.

Međutim, ima onih koji ukazuju i na štetnost takve odluke. Dragan Škrljić, organizator "zelenog" "Tesla relija" navodi da je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je prošle godine u Srbiji umrlo 5.400 ljudi od posledica zagađenja vazduha.

"Ako Nemci, koji imaju neuporedivo zdraviju životnu sredinu, proteruju te automobile i mi bi trebalo da razmislimo o tome kako da bar otežamo njihov uvoz", smatra Škrljić.

Podseća i na apsurd da smo mi jedina zemlja koja ne stimuliše kupovinu elektro i hibridnih vozila, čak ni besplatnim parkiranjem. Pri tome, uvoznici polovnjaka ne plaćaju nikakvu eko-taksu.

Stručnjaci, između ostalog, tvrde i da motor "evro 3" zagađuje životnu sredinu koliko i 26 motora oznaka "evro 6".

izvor: Novosti, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO