Srbija sve privlačnija stranim filmadžijama


Srbija je u protekle dve godine postala mnogo traženija lokacija
za snimanje filmova i televizijskih serija, kao jedna od retkih koja podržava snimanje reklama privlači velike marketinške kompanije, a od nove Uredbe o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela očekuje se da podstakne još veći razvoj te industrije i poveća konkuretnost Srbije kao lokacije za snimanje.

Prema podacima Ministarstva privrede, za dve godine podržano je 37 projekata od kojih osam filmova, šest TV serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

Novi Sad u indijskom filmu (VIDEO)


Prema rečima izvršne direktorke Srpske filmske asocijacije Milice Božanić, uredba je već u prvoj godini ispunila očekivanja, sva sredstva su potrošena i inostrani projekti u vrednosti od 16 miliona evra došli su u Srbiju.  Pre stupanja na snagu Uredbe, koja je omogućila 20 odsto povraćaja sredstava investitoru, prosek je bio između 10 i 12 miliona, da bi prošle godine vrednost stranih produkcija realizovanih u Srbiji bila oko 31,8 miliona.

Analizom utrošenih sredstava zaključeno je da 61 odsto troškova otišao u filmski sektor, dok se 39 odsto preliva u druge sektore kao što su transport, hotelijerstvo, maloprodaja, telekomunikacije, tekstil, građevinarstvo, itd.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić kaže da su tokom 2016. godine stranci u Srbiji potrošili oko 2,4 milijarde dinara i u odnosu na povraćaj koji su dobili, na svaki dinar koji je država uložila u te povraćaje, zarađeno je šest dinara. Još veći uspeh je zabeležen 2017. jer su strane filmske ekipe potrošile u Srbiji 3,8 milijardi i na jedan dinar koji je država uložila u povraćaj sredstava vratilo se 9,6 dinara.

Veliki uspeh uredbe u protekle dve godine stvorio je uslove da se ona unapredi, te je Vlada Srbije, pre nedelju dana, na predlog Ministarstva privrede, usvojila novu Uredbu kojom je povećan procenat povraćaja sredstava investitoru sa 20 na 25 odsto i udvostručen budžet za taj program, sa ranijih 400 na 800 miliona dinara.

izvor: Tanjug, agencije, foto: youtube.com, printscreen

Novi Sad u indijskom filmu (VIDEO)

POPULARNO