Registrovanje stambenih zajednica u Novom Sadu i dalje vrlo slabo


Komunalni inspektori proteklih sedmica posećivali su stambene
zajednice u Novom Sadu, u nameri da provere da li su upisane u registar.

Registar stambenih zajednica je elektronska baza u kojoj su svi podaci o stambenim zajednicama u Srbiji, a vodi se i za svaki grad posebno. Oformljen je u junu, u skladu sa novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Inspektori su tokom (savetodavnih) poseta pronalazili zgrade koje nisu imale registrovane stambene zajednice i izricali preporuku da se u roku od 15 dana registruju i da inspektora o tome obaveste pisanim putem, prenosi 021.rs.

Reč je o savetodavnim posetama jer inspektori, ovom prilikom, nisu izricali nikakve mere ili izdavali prekršajne naloge. Međutim, nepostupanje po preporukama inspektora može da bude razlog za pokretanje inspekcijskog nadzora i prekršajnog postupka.

Otkako su inspektori počeli da obilaze zgrade, stambene zajednice revnosnije se upisuju u registar. Prema jedinstvenoj evidenciji stambenih zajednica koju vodi Republički geodetski zavod, u Novom Sadu je trenutno registrovano 1.278 stambenih zajednica. Prve zajednice registrovane su u Mileve Marić.

Procene su da u Novom Sadu postoji više od 4.300 stambenih zgrada, koje mogu na nivou cele zgrade ili ulaza da formiraju stambenu zajednicu. To znači da je u Novom Sadu upis i dalje vrlo slab i spor, uzimajući u obzir da jedna zgrada može da formira više stambenih zajednica.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo, ilustracija