Pušenje je moguće ostaviti - za 5 dana


Pošto se grupni metod pokazao kao pogodan za borbu protiv
bolesti zavisnosti, i u februaru je veliki broj Novosađana išao na petodnevnu zajedničku terapiju u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja u Domu zdravlja, Rumenačka 102.

Iako u toj zajedničkoj borbi ne istraju svi, oni koji dolaze na grupne terapije izlažu svoja iskustva i krize s kojima se tokom apstiniranja suočavaju. Oni kroz razgovor s koordinatorkom preventivnog centra Vesnom Imbronjev uče kako da te krize prebrode. Vesna Imbronjev je za Dnevnik objasnila da su zajedničke terapije blag oblik psihoterapije.

“To je bihejvioralni metod, što znači da se zajednički trudimo da se loša navika pušenja zameni nekom dobrom”, kazala je specijalista strukovna sestra javnog zdravlja Vesna Imbronjev, objašnjavajući da ih savetuje tokom petodnevne terapije šta je sve dobro raditi u slučaju kriza.

Vesna Imbronjev je kazala da je pušenje moguće ostaviti za pet dana, te da je do sada oko 80 odsto polaznika u tome i uspelo. Sagovornica Dnevnika je objasnila da, za razliku od drugih savetovališta u Srbiji, u novosadskom, koje postoji od 1984. godine, polaznici nakon grupnih terapija dobijaju SOS broj, koji mogu pozvati u slučaju kriziranja. To im, po njenim rečima, daje sigurnost i podršku da istraju u svojoj borbi. Osim toga, nakon terapija održavaju se i kontrolni sastanci nakon mesec, tri, šest meseci i godine.

Apstinenti najčešće kriziraju posle jela ili dok piju kafu, a tokom izlaganja na terapijama pričaju i o tome kako se osećaju nakon ostavljanja cigareta, te traže savete od koordinatorke centra. Mnogi od njih priznali su da se suočavaju s dekoncentracijom, pospanošću i nervozom.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO