Pored IT stručnjaka - Sve traženiji kadrovi sa srednjom školom


Pored IT stručnjaka na tržištu rada u našoj zemlji sve više se traže
kandidati sa srednjom stručnom spremom. Među najtraženijim zanimanjima su kuvari, pekari, tesari, frizeri.

Prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com analiza tržišta rada za proteklu godinu pokazala je da su pored informaciono-komunikacionih tehnologija u poslednje vreme sve traženiji kandidati sa srednjom stručnom spremom.

"Imate kadrove sa srednjom školskom spremom koji su traženi zbog pojave novih investitora i novih zanimanja, to su radnici u automobilskoj industriji pre svega, ali tu su i mašinski tehničari, elektrotehničari, i još neka druga zanimanja, koja su uža na primer bravar, zavarivači, a onda kuvari, pekari, mesari, zatim i autolakireri", kaže Dušan Marjanović, načelnik odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sa pomenutim, najtraženijim zanimanjima na tržištu rada smo u deficitu. Ranijih godina ta zanimanja su se retko upisivala, a iz Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" kažu da se taj trend promenio te da se u poslednje vreme sve više se dece opredeljuje za trogodišnja zanimanja.

"Na tržištu rada mi znamo da ih odmah čeka posao, imamo primera da recimo deca završe ove nedelje diplomiraju kod nas i za nedelju dana oni su već dobili posao. Na primer, tapetara da ih imamo sada trideset-četrdeset svršenih, odmah bismo im našli posao", kaže direktor tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn" u Novom Sadu Stanko Matić.

Među najtraženijim zanimanjima su i instalateri, inženjeri iz oblasti mašinstva, građevinarstva, predavači stranih jezika, matematičari, fizičari i knjigovođe.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo