Od 1770. godine - Salajka deo Novog Sada: Obimnija izgradnja kuća krajem 19. veka


Od 1770. godine pominje se ovaj deo grada, decenijama oivičen
Temerinskom i Kisačkom ulicom, odnosno Kanalom DTD. U više navrata naseljavan kraj, ime je dobio po županiji Zala ili Sala koja se nalazila na teritoriji današnje Mađarske, a iz koje su, bežući od unijaćenja, na ovo podneblje stigli mahom Srbi, kao i nešto kasnije, kada su u drugom talasu pristizali iz Erdelja, prenosi Dnevnik.

Obimnija izgradnja kuća u Salajki počela je krajem 19. veka, posle završetka gradnje Kanala 1875.godine (tada Franje Josifa) koji je 1918. dobio ime po Kralju Aleksandru Prvom, a omogućio je brži odvod suvišne vode iz često plavljenog područja.

Salajka je naročito naseljena i izgrađena u periodu između 1930. i početka Drugog svetskog rata, kada su građene “kuće na front”, pri čemu je znatno izmenjen paorski izgled naselja, zabeležio je vrsni hroničar Salajke, Branimir Jovanović, prenosi Dnevnik.

Ipak, kafana, fudbal i muzika su svakako ono po čemu su Salajčani poznati i u čemu vole i znaju da uživaju. Svakako da je načuvenije fufbalsko ime sa Salajke Todor Toza Veselinović, za mnoge Salajčane Toškara, koji je za Vojvodinu odigrao 546 mečeva i postigao 586 golova, od čega 130 u prvenstvenim duelima, dok je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 37 utakmica i postigao 28 golova. Posebnu ljubav prema Salajki i FK Slavija iskazivao je dugogodišnji generalni sekretar FS Vojvodine, Pera Jocić Perić, u čiji se pomen svakog proleća igra Memorijalni turnir.

Pročitajte više>> dnevnik.rs, foto: NSinfo