Novosadsku fabriku "Petar Drapšin" kupili Holanđani - Vojvodini restoran i Edukativni centar


Novosadsku fabriku veznih elemenata i vijačnih proizvoda AD „Petar Drapšin” u bankrotu kupila je holandska firma

sa sedištem u Novom Sadu „Bloskchain tehnolologies”, po početnoj ceni od 270 miliona dinara.

Novi vlasnik „Drapšina” nema nikvakve veze s metalskim kompleksom kojem je fabrika pripadala tokom duge istorije postojanja pa se pretpostavlja da će ubuduće proizvodne hale „Drapšina” biti u službi IT sektora.

U „Petar Drapšin” koji je duže od godinu bio u bankrotu, sve doskoro tridesetak radnika radilo je poznati proizvodni program te fabrike. Dugo godina zakupac hale bio je „Belarus”, gde su se radili delovi za traktore. U fabrici nisu želeli ništa da kažu o tome da li će hale biti preuređene za druge poslove, i kada, prenosi Dnevnik.

Privatizaciju „Petra Drapšina” dugo godina su pratile kontroverze jer je nekadašnji Vrhovni sud Srbije poništio aukcija fabrike, a Upravni sud Srbije tu odluku i potvrdio, ali ni odluka nekadašnjeg Vrhovnog suda ni Upravnog suda nije nikada sprovdena.

Pretpostavlja se da će jučerašnjom prodajom konačno biti stavljena tačka na neuspešnu vlasničku transformaciju „Drapšina” i da sledi novi početak.

Restoran i Edukativni centar u sklopu „Drapšina” u Industrijskoj zoni, površine od 1.000 kvadratnih metra, kupila je Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, za oko 50 miliona dinara.

Pokrajinska vlada donela je rešenje kojim je obezbedila oko 30 miliona dinara za uplatu preostalog iznosa kupoprodajne cene radi pribavljanja nepokretnosti u javnoj svojini AP Vojvodine, u stečajnom postupku AD „Petar Drapšin“ u Novom Sadu. Nepokretnosti koje će na taj način postati javna imovina AP Vojvodine koristi Edukativni centar, osnovan za obuke u radnim i profesionalnim veštinama potrebnim tržištu rada.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO