Novosađani testirali "Teslu" - vožnja za studente i novinare


Dolazi vreme električnih automobila i sve većeg korišćenja
solarne i energije vetra za proizvodnju elektirične struje poslove, rekao je na kraju svog predavanja “Održivi energetski sistemi s fokusom na elektrifikaciju transporta” redovni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Neven Duić.

Kako je dalje kazao, u narednom periodu biće 10 puta više posla za inženjere i developere, i za sve koji su se opredelili za tu vrstu studija i posla, to je odlična vest.

Primena obnovljivih izvora energije zahteva multidisciplinarni pristup i na fakultetima će biti da osmisle odgovarajuće studijske programe za buduće poslove.

Njegovo i predavanje redovnog profesora u penziji Univerziteta u Beogradu Nikole Rajkovića, koji je studentima i svima zainteresovanim u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Novom Sadu govorio o pametnim energetskim mrežama, najava je predstojeće 3. See Sdewes svetske konferencije, posvećene razvoju održivih energetskih, vodnih i ekoloških sistema, koja će se ove godine održati od 30. juna do 3. jula u Novom Sadu, prenosi Dnevnik.

To je skup koji će pored inženjera okupiti i ekonomiste, kao i naučnike iz društvenih oblasti, pošto započeti proces energetske transformacije planete traži znanja i kreativne pristupe iz gotovo svih naučnih disciplina.

Posebnu pažnju, pred održano predavanje, privukao je električni “tesla S” automobil.

Ovim skupocenim (u Americi staje 90.000 dolara) sportsko/putničkim automobilom, nečujnim, a s motorom od 450 konjskih snaga (do 100km/h ubrzava za nešto više od 2,5 sekunde), imali su mogućnost da se provozaju okupljeni studenti i novinari.

Bila je to prilika da se makar na kratko vidi i oseti budućnost koja uveliko teče, za sada samo za one koji mogu da izdvoje novac za tako nešto.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija

POPULARNO