Novi sistem u Ligi šampiona i Ligi Evrope - Teži put do elite, Voša u LE od drugog kola


Direktno u grupama LŠ 26 klubova umesto 22, pa se mali bore
za samo šest viza. Znatno otežan posao za srpske klubove

Od 2018/2019, pa do 2020/2021, direktno u grupnu fazu LŠ će ići 26 ekipa, a ne 22, što znači da će za timove iz kvalifikacija ostati samo šest viza, umesto dosadašnjih deset. Od tih šest dodatnih mesta, četiri će dobiti ekipe koje idu stazom šampiona (ranije pet), gde će biti i naš predstavnik, a dve iz ligaške staze (takođe bilo pet). Ustupak je učinjen velikim zemljama, jer će polovinu sigurnih učesnika (16) dati samo četiri države, Španija, Nemačka, Engleska i Italija.

Što se tiče srpskog prvaka, put će početi iz drugog od ukupno pet kola kvalifikacija, s tim da u prvom nastupaju samo klubovi iz Gibraltara, Andore, San Marina i Kosova. Dakle, naš tim kreće u rundi u kojoj se uključuju vlasnici titula iz 33 zemlje, a da bi ušao u LŠ, mora da eliminiše čak četiri protivnika, i jedina pogodnost novog sistema je lakša prohodnost u Ligu Evrope. Jer, ukoliko srpski predstavnik u kvalifikacijama za LŠ ispadne u drugom ili trećem kolu, automatski nastavlja takmičenje u kvalifikacijama za LE. Isto tako, ako bude eliminisan u četvrtom ili petom krugu (plej-ofu), biće direktno u žrebu za grupnu fazu manje popularnog takmičenja.

Ono što je potpuno isto kao pre je sistem ligaškog dela, gde su 32 ekipe u LŠ smeštene u osam grupa, a u LE 48 timova u 12 grupa.

Od sledeće sezone termin u 20.45 više neće biti "svetinja" za obožavaoce Lige šampiona. Ubuduće, utakmice elitnog takmičenja UEFA imaće početke u 18.55 i 21.00, a kao i ranije susreti će biti utorkom i sredom.

U istim terminima (18.55, 21.00) četvrtkom igraće se susreti Lige Evrope.

U kvalifikacijama za LE, sva tri srpska kluba kreću iz drugog od pet kola.

LŠ 2018/2019.
1 - Pobednik LŠ 2018.
1 - Pobednik LE 2018.
4 - Španija
4 - Nemačka
4 - Engleska
4 - Italija
2 - Francuska
2 - Rusija
1 - Portugalija
1 - Ukrajina
1 - Turska
1 - Belgija
4 - Iz šampionskih kvalifikacija
2 - Iz ligaških kvalifikacija

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Fotografije fudbalskih utakmica Jelena Grlić