Za kraj februara - stiže prava zima iz Sibira


Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se
danas i sutra u istočnim krajevima Srbije očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 centimetara, lokalno i više.

U planinskim predelima dalje povećanje visine snežnog pokrivača i uz jak vetar stvaranje snežnih nanosa.

U Srbiji će danas biti pretežno oblačno, mestimično sa kišom, susnežicom i snegom. Vise padavina očekuje se na severu i istoku i u planinskim predelima gde ce doći do formiranja odnosno daljeg povećanja visine snežnog pokrivača.

U Novom Sadu već nekoliko sati pada sneg.

Ledeni talas će, kako se očekuje, zahvatiti Srbiju od petka i dolazi iz Sibira, pa će se temperature spuštati i do minus 10 stepeni..

Tokom nedelje najveće promene zadesiće istok zemlje.

Meteorolog Đorđe Đurić predviđa da će ledeni talas početi od vikenda, poslednjih dana februara i prema meteorološkim podacima pokazuju da će anticiklon iznad severne Evrope da ojača, čime će se omogućiti da jezgro ledenog vazduha iz Sibira prodre na evropsko kopno, spusti se čak do juga i dođe do područja Srbije.

Zimska služba na terenu - 30 vozila mehanizacije i 140 radnika


"Kada taj veoma hladan vazduh stigne u toplije krajeve, formiraju se cikloni, a uz kombinaciju ciklona i ledenog vazduha, mi bismo mogli da imamo i ozbiljnije snežne padavine poslednjih dana februara. To bi značilo ledene dane, kada bi i maksimalna dnevna temperatura padala ispod nule", rekao je Đurić za Blic.

Do prodora sibirskog vazduha doći će tokom vikenda, ali on će se najviše osetiti početkom sledeće nedelje.

Najhladnije će biti na severu Srbije.

"Minimalne temperature, po današnjim prognozama, biće i do minus 10 stepeni. Ako se ostvari taj ledeni talas od vikenda, to će biti najhladniji period ove zime, od njenog početka.

Ipak, već početkom marta nas očekuje otopljenje i temperature će preći u plus, rekao je Đurić.

Inače, i prema prognozi RHMZ, do 27. februara, u sredu i četvrtak biće oblačno, mestimično sa kišom, susnežicom i snegom i temperaturom oko prosečnih vrednosti.

Vise padavina očekuje se u planinskim predelima i na istoku gde ce doći do daljeg povećanja visine snežnog pokrivača. Vetar umeren i jak istočni i jugoistočni, u Pomoravlju i južnom Banatu sa udarima olujne jačine.

U petak i subotu uglavnom suvo, a zatim do kraja perioda osetno hladnije sa jakim severnim vetrom i snegom mestimično.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

Zimska služba na terenu - 30 vozila mehanizacije i 140 radnika