Novi Sad pre 7.000 godina - Arheološki park u će biti izuzetno važna kulturna tačka u ovom delu Evrope


Ideja stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada
Novog Sada – proistekla na osnovu arheoloških nalaza prilikom zaštitnih radova na trećoj deonici Bulevara Evrope na Sajlovu 2010. godine – da se na delu tog područja izgradi Arheološki park, na dobrom je putu da bude realizovana.

Izrada nacrta plana detaljne regulacije prostora planiranog za arheološki park, zapadno od Bulevara Evrope, južno od Rumenačkog puta i jugoistočno od ulice uz Novo groblje, u toku je i ona je rezultat zajedničkog rada stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i gradskih urbanista.

„Arheološki park će biti izuzetno važna kulturna tačka u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, moglo bi se reći i u ovom delu Jugoistočne Evrope“, kaže direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić.

Dodaje da je ugrađen u Strategiju razvoja kulture grada u periodu od 2016. do 2020. godine.

„Sajlovo je deo grada s velikom koncentracijom arheološkog nasleđa, što pokazuje da je arheološka i kulturna baština Novog Sada daleko veća nego što se mislilo. Uprava za kulturu grada i gradonačelnik Miloš Vučević prepoznali su značaj i vrednost tog područja i podržali su ideju osnivanja parka“, veli Jokić za Dnevnik.

Govoreći o budućem parku u kontekstu titule Evropske prestonice kulture koju će Novi Sad nositi 2021. godine, Jokić naglašava da ne treba zaboraviti da ceo grad i okolina moraju biti uključeni u projekat, a ne samo centar s ustanovama i institucijama kao mestima gde se dašava kultura.

„Kultura se mora razvijati i na periferiji i arheološki park će biti stožer formiranja te kulturne zone zajedno s letnjikovcem bačkih vladika, zadužbinom najveće novosadske dobrotvorke Marije Trandafil, u kojoj je sada Veterinarski institut“, kaže Jokić: „Taj kvart kulture na severnoj periferiji Novog Sada obuhvata i kasarnu „Jugovićevo“ s aerodromom starijim od 100 godina, te Ranžirnu stanicu, koja predstavlja industrijsko nasleđe Novog Sada. Njegova prednost je i položaj koji ga čini pristupačnim u saobraćajnom pogledu. Sa sadržajima koji su planirani u njemu, biće to izuzetan turistički kompleks Novog Sada.“

izvor: dnevnik.rs, foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada

Novi Sad dobija Arheološki park - istorija grada od preko 7.000 godina

POPULARNO