"Novi Sad najuređeniji grad u Srbiji - Najveći izazovi Veternik, Adice, Klisa, Begeč, Kisač i Bocke"


Gradonačelnik Novog Sad je naveo da su na spisku završenih
projekata izgradnja kanalizacije u Kovilju, sa najmodernijim prečistačem, da iste iste uslove imaju stanovnici Stepanovićeva, da je u celom naselju Sajlovo, osim 32. Ulice, urađena kanalizaciona mreža, kao i najvećem delu Rumenke. Najveći izazovi su Veternik, Adice i Klisa, a zatim Begeč sa prečistačem, Kisač koji ima spojen potisni cevovod prema Rumenki ali nema razvedenu mrežu, naselje Bocke...

"Po novom zakonu o ozakonjenju objekata, od 27.11 2015. godine popisano je 20.418 objekata za ozakonjenje, a doneto je 9.124 rešenja o ozakonjenju nelegalnih objekata. Dakle 50 odsto je obrađeno, i izdata su rešenja o ozakonjenju. Sada ti ljudi imaju legalne objekte, a Grad prihoduje od poreza na imovinu za te objekte, a iz budžeta se i finansiranju radovi na izgradnji infrastrukture", naglasio je Vučević.

Odgovarajući na pitanje kako to da Novi Sad ima 300 kilometara nelegalne vodovodne mreže, i da se svake godine registruje oko 200 novih nelegalnih priključaka, Vučević kaže da "ima primera da i najbogatiji u svojim firmama, privrednim i poslovnim prostorima imaju nelegalne priključke, i ne plaćaju komunalne usluge i trošenja struje".

"To je stalna borba otkrivanja i sankcionisanja. Na neke velike gradske objekte koje su sagrađeni pre više desetina godina nelegalno su priključeni neki objekti koji se nalaze pored. Mi sankcionišemo sve što otkrijemo, i tu nema izuzetaka. Uprkos svemu, činjenica je da je Novi Sad najuređeniji grad u Srbiji, i najveći deo Novosađana uredno izmiruje svoje komunalne obaveze, poreze, i zbog toga smo u stanju da dalje razvijamo grad.

Gradonačelnik naglašava da očekuje još aktivnije učešće samih građana, ali i od rukovodstva mesnih zajednica za koje kažu da su agilni i da dobro rade posao, kako bi problemi brže bili detektovani i zatim rešavani. S druge strane, on kaže da će grad nastaviti da pomaže održavanje i drugih aktivnosti i manifestacije u prigradskim naseljima:

"Ne možete kazniti ta naselja jer nisu komunalno opremljena, i to nije "hleba i igara", to je život, i šarolikost tih programa je nešto čime treba da budemo ponosni. S nestrpljenjem čekam i sledeće izbore, pa da vidite da li građani meni da veruju, ili onima koji obećavaju sve besplatno, a koji su samo zadužili grad, a vidite da nisu rešili ni jedan problem", istakao je Vučević i naglasio da će i dalje stalno biti na terenu, sa građanima.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO