Nekad Sent Marton, vinogradi, pruga - danas Telep


Istorijske knjige kažu da je još u srednjem veku na ovom prostoru obitavalo naselje po imenu Sent Marton

koje je krajem 19. veka nazvano Daranji Telep prema mađarskom ministru poljoprivrede Ignjatu Daranjiju, čiji je predlog da se tadašnja periferija grada naseli siromašnim slojem bio prihvaćen u parlamentu.

Ekonomski status se znatno popravio u periodu između dva svetska rata jer su žitelji bili vredne i sposobne zanatlije ili poljoprivrednici. Zemlja je isparcelisana, a deo je preimenovan u Adamovićevo naselje po Aleksandru (Šandoru) Adamoviću, zaslužnom za obnovu vinograda posle najezde filoksere 1892. godine. Oduzimanjem kompletne imovine posle okupacije nasilno je, u trećoj generaciji, prekinuta vinarska tradicija njegove porodice i 1944. četvrti vraćen naziv Telep.

„ Za ovaj kraj me vežu sećanja iz 1963/64, kada sam imao četiri-pet godina. Gomila dečurlije iz mađarskih, rusinskih, srpskih i drugih porodica se, bez obzira na razlike, družila i sporazumevala na čudnoj mešavini jezika. Svi smo bili pođednako siromašni i retko ko je imao bicikl ili trotinet“, kaže za Dnevnik novinar Mirko Kanjuh.

U to vreme još je bila aktivna Somborska pruga, kojom se danas proteže Bulevar patrijarha Pavla. Ona je bila omiljeno mesto za igru i nimalo naivne nestašluke.

Pročitajte više>> izvor: dnevnik.rs, foto: facebook.com/stare.ns