Na blagajnama GSP - Za povlašćenu vožnju u autobusima


Godišnje karte Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća
„Novi Sad” po povlašćenim cenama za sve one koji su to pravo ostvarili i prošle godine mogu da se izrade na blagajnama tog preduzeća.

Putnici će i ove godine godišnju kartu plaćati 1.650 dinara, dok će za samu izradu morati da izdvoje još 375 dinara.

Godišnje karte mogu da dobiju slepi i slabovidi, oboleli od paraplegije, distrofije i srodnih oboljenja, cerebralne i dečje paralize, multiple skleroze i reumatoidnog artritisa, kao i pratioci osoba s invaliditetom. Takođe i deca sa smetnjama u razvoju koja idu u osnovnu i srednju školu ili dnevni boravak i omladina s invaliditetom koja pohađa dnevni boravak, kao i pratioci za ličnu pomoć deteta. Karte po povlašćenim cenama mogu da kupe i osobe na dijalizi i s transplantiranim organima koje koriste tuđu negu i pomoć, kao i ratni, vojni i civilni invalidi rata, potom korisnici porodične invalidnine, kao i članovi porodica poginulih u oružanim sukobima posle 17. avgusta 1990. godine.

Izbegli, prognani i raseljeni kojima je zbog teške bolesti potrebna češća kontrola lekara po kriterijumima gradskog organa nadležnog za zdavstvo i socijalnu zaštitu takođe mogu da kupe godišnju kartu. Osim toga, uslove za to isupunjavaju i sugrađani stariji od 65 godina koji imaju prebivalište na teritoriji grada, kao i deca iz porodice s troje i više dece iz grada do kraja redovnog školovanja, a najduže do 26 godina života. Žene koje su više od 50 puta dale krv, odnosno 100 puta kada su muškarci u pitanju, mogu da kupe godišnju kartu, koju takođe mogu izvaditi i studenti s invaliditetom i osobe obolele od hemofilije, cistične fibroze i drugih retkih bolesti.

Predavanje zahteva
Građani stariji od 65 godina zahtev treba da podnesu lično i prilože fotografiju koja odgovara formatu lične karte, a koja nije starija od šest meseci. Osim toga, neophodno je doneti ličnu kartu na uvid i popunjen zahtev, koji se može dobiti na svim prodajnim mestima JGSP-a, a gotove karte mogu preuzeti tri dana kasnije.

Sugrađani ostalih kategorija zahteve treba da predaju na šalterima Međumesne autobuske stanice i donesu na uvid zdravstvenu dokumentaciju i potvrde organizacija, ustanova i institucija čiji su korisnici, navode u JGSP „Novi Sad”.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija