Mali trikovi - za veći kućni budžet


Kako lični, odnosno porodični budžet održati pod punom kontrolom, objašnjava savetnik u Odseku za edukaciju korisnika finansijskih usluga NBS Nikola Đukić

"Prvi preduslov razboritog korišćenja novca jeste da se zna na šta se novac troši", kaže Đukić i dodaje da je stoga potrebno napraviti pregled prihoda i rashoda uz pomoć tabele kućnog budžeta.

On objašnjava da kućni budžet predstavlja spisak svih prihoda i rashoda u mesecu.

"Vođenje ove evidencije pomaže da se stekne uvid na šta se novac troši, kao i na koji način može da se uštedi," smatra Đukić i dodaje da u tu svrhu postoji kalkulator kućnog budžeta na sajtu tvojnovac.nbs.rs

"Ovaj kalkulator ima za cilj da na jednostavan način prikaže kako se upravlja prihodima i rashodima, koliko novca se troši svakog meseca, kao i kako se to uklapa sa prihodima", kaže Đukić i dodaje da se pomoću ove alatke uviđa da je najbolja štednja razborita potrošnja, prenosi RTV.

On naglašava da se formiranjem kućnog budžeta utvrđuje da li se dobro upravlja novcem, te se stiče uvid gde treba smanjiti troškove radi uštede.

"Prilikom pregleda mesečnih troškova treba voditi računa o redovnim izdacima koji su fiksni, tj. na početku meseca odvojiti novac za ishranu, račune ili prevoz", ističe Đukić i dodaje da neki računi donose popuste na krajnji iznos ukoliko su plaćeni na vreme (informatika, računi za struju).

On savetuje da neutrošeni novac na kraju meseca treba staviti u štednju jer redovnim izdvajanjem određenog, čak i simboličnog iznosa može da se uštedi dovoljno za stvari koje su inače nedostupne.

"Kada se jednom napravi lista troškova, kao i uz uvid u evidenciju koliko novca može da se potroši, smanjuje se iznos koji se troši na nepromišljene i često nepotrebne kupovine", zaključuje Đukić.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO