Mačka postala redovan "učenik" škole (VIDEO)


Uzimajući u obzir nekonvencionalne metode podučavanja
učiteljica Ozlem Pinar Ivasku, iz osnovne škole u turskom Izmiru, odučila je da dozvoli mački Tombi boravak u razredu i time decu zainteresuje za školu.

Mačka koju su deca prvobitno hranila u dvorištu, počela je da ulazi i u razred i tako postala jedan od najredovnijih "učenika".

Tombi, kako su je deca nazvala, slobodno je počela da šeta među školskim klupama. Kada bi zaspala, deca bi se trudila da budu tiha i pažljivo slušaju nastavu, kako ne bi probudila novog prijatelja.

Učiteljica je primetila da su pojedini učenici počeli i ranije da dolaze u školu, samo kako bi proveli vreme sa Tombi. Ivasku je odlučila da dobije dozvolu od uprave škole da Tombi bude u razredu.

Mačka je primila sve potrebne vakcine, a izvađen joj je i pasoš. Ipak, jedan od roditelja bio je zabrinut zbog higijene u razredu, zbog čega je mačka udaljena.

Vrata svog doma otvorila joj je Ivasku, ali se nije slagala sa ostalim životinjama u kući.

Za povratak Tombi u razred angažovali su se i nadležni organi vlasti, pa mačka ponovo ”pohađa” nastavu.

Učiteljica je za agenciju Anadolija rekla da je Tombi drugačija od ostalih devet mačaka koje deca hrane u dvorištu.

"Učenici su postali pažljiviji otkako je došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali sada se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetala, ne pričaju glasno i slično", objasnila je Ivasku.

Učenica Tuana Tuntar rekla je da su srećni što se Tombi vratila u razred.

"Maca svako jutro šeta između klupa i pozdravlja nas. Pozdravim i ja nju, a ona dođe da spava kod mene. Napravićemo joj kućicu u dvorištu, da bude na sigurnom", rekla je Tuntar.

Selen Bekdemi rekla je da su bili veoma tužni kada je Tombi morala da ih napusti.

"Mnogo smo srećni što se vratila. Kada spava, ne želimo da je probudimo", dodala je.

Učenik Emir Bajram rekao je da su Tombi prvi put upoznali u školskom dvorištu.

"Zahvaljujući njoj, u razred je došao mir. Maca je veoma slatka i ima 4,5 meseca. Voli da bude kod Tuane. Ne nanosi nam nikakvu štetu. Srećni smo što se vratila", istakao je.

izvor: b92.net, agencije, foto: youtube.com

POPULARNO