Lekovi na e-recept u celoj Vojvodini - do kraja marta


Izdavanje lekova uz elektronski recept trebalo bi da do kraja marta bude uvedeno u sve domove zdravlja u Vojvodini

"Očekujemo da ćemo sa e-receptom do kraja prvog kvartala kompletirati teritoriju Vojvodine, a potpunu pokrivenost Srbije očekujemo u ovoj godini", poručili su u Ministarstvu zdravlja za "Politiku".

E-recept je uveden krajem oktobra u beogradskim opštinama, a od decembra je počeo da se uvodi i u vojvođanske zdravstvene ustanove. Tako ovaj sistem već imaju Alibunar, Vršac, Kanjiža, Kikinda, Čoka, Bačka Topola, Mali Iđoš, Subotica, Sečanj, Irig, Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica i Šid.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, trenutno je u kompjuterima propisano više od 8,5 miliona recepata. U sistemu su 2.274 apoteke, državne i privatne, kao i 4.273 farmaceuta.

Postoje i propusti tehničke prirode, koji se, kako se navodi, rešavaju u hodu. Reč je uglavnom o kašnjenju u preuzimanju lekova, jer e-recepti imaju rok trajanja od 15 dana i posle toga ih više nema u kompjuteru apoteka, mada se događa i da lekari terapiju ne unesu kako bi trebalo, pa umesto za dva meseca do pola godine, pacijenti već narednog meseca moraju pred šalter.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija

Preporuka - Ukinuti zdravstvene knjižice

POPULARNO