Izgradnja dva nova gasovoda u Vojvodini


Pokrajinska vlada je na sednici utvrdila predloge tri pokrajinske
skupštinske odluke o izradi prostornih planova područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, prostorni plan infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica-Jazak -"Letenka", obuhvatiće više katastarskih opština u opštinama Beočin, Irig i Gradu Sremska Mitrovica.

"Njegova izgradnja će doprineti prostornoj i energetskoj integraciji opštine Irig u energetski sistem Republike Srbije, redovnom i bezbednom snabdevanju gasom potrošača, kao i snabdevanju turističkog lokaliteta 'Letenka', čime se u energetskom smislu podiže standard funkcionisanja ovog turističkog lokaliteta", poručuju iz Vlade Vojvodine.

Drugi prostorni plan, objašnjavaju, odnosi se na izgradnju infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Futog - Beočin.

"Izgradnja ovog gasovoda obezbediće stabilno snabdevanje gasom potrošača na području Petrovaradina, Sremske Kamenice, Sremskih Karlovaca i naselja u opštini Beočin", kažu u Pokrajini.

Dodaju i da je predložena i izrada prostornog plana područja za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema, kojim će u potpunosti biti obuhvaćene lokalne samouprave Ruma, Pećinci, Sremska Mitrovica, Šid i Irig.

Cilj je, ističu, zaštita sliva reke Save, zaštita izvorišta za vodosnabdevanje, kao i zaštita životne sredine.

Pokrajinska vlada je dala saglasnost na godišnje programe rada Zavoda za urbanizam Vojvodine, Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu, Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Pedagoškog zavoda Vojvodine, Muzeja Vojvodine i Galerije likovne umetnosti poklon-zbirke Rajka Mamuzića, navodi se u saopštenju.

izvor: Tanjug, rtv.rs, agencije, foto: ilustracija