"Izbacićemo iz škole đake koji se drogiraju"


Učenike koji su pozirali s narkoticima po školama i fotografije kačili na Instagram nalog "Droga Srbija" treba najstrože kazniti

kaže ministar prosvete Mladen Šarčević za "Kurir".

"Decu koja to rade treba poslati na lečenje od droge i izbaciti ih iz škole. Njihove roditelje takođe treba najstrože kazniti i to finansijski" , kaže ministar.

Na komentar da se roditelji koji nemaju auto sedište za dete kažnjavaju sa po 120.000 dinara i pitanje kolika bi onda realna kazna bila za one čija se deca drogiraju u školi, ministar odgovara da što se njega tiče, mnogo veća od te, jer bi tako roditelji shvatili da treba da brinu o svojoj deci.

"Tu treba da se pita pravosuđe, a ne prosveta", zaključuje Šarčević.

Istraga o tinejdžerskom nalogu o drogi na Instagramu

Instagram nalog "Droga Srbija" na kojem su objavljene slike sa opojnim drogama i tinejdžera koji ih konzumiraju istražuju posebno tužilaštvo i odeljenje MUP-a za visokotehnološki kriminal, piše beogradska štampa.

U MUP-u kažu da policija intenzivno radi na identifikacija osoba sa fotografija kao i administratora ovog naloga na Instagramu.

"Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je zajedno sa Odeljenjem za VTK Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije odmah po saznanju da navedena grupa na društvenoj mreži Instagram postoji, a koje je postojalo pre medijskog interesovanja, preduzelo dokazne radnje radi utvrđivanja identiteta mogućih izvršilaca određenih krivičnih dela", navode iz tužilaštva, piše Blic.

Sumnja se i da osobe koje stoje iza ovog profila mogu da budu i dileri koji su mladima distribuirali drogu, ali i da su ih naveli na korišćenje.

Kako saznaje list, postoji mogućnost da iza profila stoje osobe koje uopšte ne žive u Srbiji pa tužilaštvo tokom dokaznih radnji računa na međunarodnu pravnu pomoć.

Kako navodi list, sporne fotografije sa nedozvoljenim supstancama u kojima uživaju deca objavljivane su osam dana, a zatim je profil ugašen.

Kako navodi "Politika", policija je preduzela konkretne mere i već je došla do nekih podataka, ali za sada ne može da ih saopšti javnosti da ne bi ugrozila dalji tok istrage, navode u MUP-. u.

Na fotografijama na društvenoj mreži prikazana su deca sa marihuanom, kokainom, LSD tabletama u školi kao i ispred policijskih automobila.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO