Ivani rekord sezone, pobeda i prvo mesto


Najbolja srpska sportistkinja, članica Vojvodine, Ivana Španović
nakon skromnih 6,61 pre tri večeri u Karlsrueu na otvaranju IAAF svetske dvoranske serije (pandan letnjoj, Dijamantskoj ligi), pobedila je oštru konkurenciju ove srede u Diseldorfu i skokom od 6,77 ostvarila preuzela prvo mesto u generalnom plasmanu ovog takmičenja.

Ujedno, to je bio i rezultat kojem Sostene Mogenara (6,68), Kvaniša Burks (6,67) i Tijana Bartoleta (6,48) nisu mogle da pariraju.

Ivana je osvojila 10 bodova i izbila na prvo mesto na svetskom turu sa ukupno 15 bodova. Druga je Mogenara sa 14, a treća je Malajka Mihambo iz Nemačke sa 10 bodova.

Inače, ovo je treće izdanje IAAF svetske dvoranske lige, a našu takmičarku (i veliki broj ostalih atletičara i atletičarki) očekuju još: Madrid (četvrtak), Boston (subota), Torun (15. februar), a onda i veliko finale u Glazgovu (25. februar).

U međuvremenu, 21. februara u Beogradu, Ivana će nastupiti i na "Serbia openu", koji bi - ukoliko nastavi da raste i razvija se - mogao jednog dana da se nađe u kalendaru Svetske dvoranske serije koji se menjao u odnosu na premijerno izdanje 2016. godine.

Ipak, nije Glazov konačan cilj ove zime već Birmingem koji će od 1. do 4. marta biti domaćin Svetskog prvenstva u "Nacionalnoj dvorani" kapaciteta 8.000 sedišta.

Ivana je skok od 6,77 centimetara ostvarila u trećoj seriji, ali njeni ostali skokovi nedvosmisleno upućuju na to da još traži formu. Što je i dobro.

Zrenjaninka je u Karlsrueu imala čak pet predstupa, a taj jedan ispravan skok bio joj je dovoljan za treće mesto, dok je večeras krenula sa dva "gaženja linije", odgovorila pobedničkim rezultatom, pa do kraja imala još jedan prestup i dva slabija skoka - 6,74 i 6,72.

"Zadovoljna sam večerašnjom pobedom i serijom skokova, a 6,77 metara je i najbolji rezultat na svetu trenutno. Najvažnije je da polako ulazim u formu i radujem se što ću pre Svetskog dvoranskog prvenstva imati još takmičenja, a pogotovo što ću 21. februara skakati pred domaćom publikom na Serbia openu", rekla je osvajačica devet medalja sa olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava.

Ivana je 5. marta prošle godine u beogradskoj "Areni" zabeležila lični dvoranski rekod od 7,24, što najbolje oslikava koliko još prostora za napredak postoji do početka finala na Svetskom prvenstvu u Birmingemu.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: facebook.com/IvanaSpanovic

POPULARNO