"Igrali smo lep fudbal - oko čitavog terena bi se postavile klupe, bilo i preko 20.000 navijača"


Dragić Živković, među navijačima Vojvodine poznatiji kao
Draga, poslednji je živi fudbaler iz zlatne generacije novosadskih crveno-belih iz pedesetih godina.

Sa setom pokazuje uramljenu fotografiju te neponovljive i širom bivše Jugoslavije poznate generacie. Na fotografiji su asovi poput Veselinovića, Boškova, Milovanova, nekadašnjeg urednika Dnevnikove sportske rubrike golmana Lazara Vasića, Hirmana, Ristića, Rajkova, Krstića...Od njih, kao poslednji Mohikanac, ostao je samo Draga, koji je proslavio 90. rođendan.

Živković je rođen 1928. u Mošorinu. Kao talentovan igrač istakao se u petom razredu novosadske gimnazije kao reprezentativac škole. Počeo je na mestu halfa, priseća se da je u Slogi počeo da igra u navali, a da ga je trener Damjan Milošević postavio na halfa i do kraja karijere je na leđima nosio broj šest. Sa 18 godina debitovao je u Slogi, posle fuzije Sloge i Radničkog (1946), i od tada odigrao je oko 300 utakmica za Vojvodinu, do 1957. kada je završio karijeru, prenosi Dnevnik.

Vaša zlatna generacija igrala je najlepši fudbal, imala najviše reprezetativaca, a nije uspela da osvoji nijedan trofej.

– Igrali smo lep fudbal. Ne mogu da kažem da smo se uslovno rečeno ponekad iživljavali nad rivalima. Nismo. Uživali smo, igrali smo se... Želeli smo trofeje, s tim što to nije bilo zapisano u našim glavama kao moranje. Zbog lepote i lepršavosti u igri svi su nas voleli, ma gde da smo nastupali. Najbliži trofeju bili smo u Kupu 1951. Odigrali smo izvanredne utakmice s Partizanom u Beogradu u četvrtfinalu i polufinale s Hajdukom u Novom Sadu. Obe utakmice smo dobili sa 2:0. Protivnik u finalu bio nam je Dinamo. Trebalo je da igramo u Novom Sadu i Zagrebu, međutim, neko od hrvatskih političara se umešao i mi smo domaćini bili u Beogradu. U Novom Sadu smo uvek igrali najbolje, a i bilo bi mnogo više gledalaca. I trofej nam je izmakao.

Pomenuste gledaoce, kakve su bile posete na utakmicama u Novom Sadu?

– Kada smo igrali s manje atraktivnim timovima bilo ih je do 5. 000. Međutim, kada su dolazili Partizan, Zvezda, Dinamo i Hajduk, oko čitavog terena bi se postavile klupe pa je na utakmicama bilo i preko 20.000 navijača. Evo, neka vam jedan detalj ispriča supruga Jelena. - Živela sam u Ulici Antona Čehova, gde je stanovao i Sima Milovanov. U nedelju, kada je utakmica, to kao da je šetalište. Muškarci i deca su išli na utakmicu, pa i čitave porodice. Mi žene smo pile kafu, pričale i čekale ih. Nijedan muškarac nije ostajao u ulici – priseća se Jelena.

Pročitajte više>> dnevnik.rs, foto: fkvojvodina.rs, ilustracija