Higijena u javnom prevozu: Potrebno čišćenje autobusa barem jednom u toku dana


Autobusi JGSP "Novi Sad" održavaju se svakodnevno u tri smene
a po potrebi čišćenje uključuje i skidanje grafita, nalepnica i žvakaćih guma sa sedišta.

Ipak, stiče se utisak da građani nisu u potpunosti zadovoljni higijenom u gradskom prevozu, na koju, kako kažu, zajednički utiču, prenosi RTV.

Ako je autobus u koji ste ušli već prljav, najbolje privremeno rešenje za situaciju su sredstva za suvo pranje ruku ili vlažne maramice na bazi alkohola.

Efikasnija zaštita je pranje ruku toplom vodom i sapunom, jer se na prstima i dlanovima u toku dana nakupe nečistoće i mikroorganizmi, koji se mogu preneti i u prevozu preko drški ili predmeta u autobusu, kažu lekari.

"Gradsko saobraćajno preduzeće bi trebalo sa svoje strane da barem jednom, ako ne i više puta u toku dana očisti autobus. Znači da izbace mehaničke nečistoće, maramice, papire, kese. A definitivno bi trebalo na kraju smene, odnosno ujutru pre početka smene, dezinfikovati sve one metalne ili plastične delove, te rukohvate, onda one gume na koje se uhvatimo, jer na njima zaista postoji realna šansa za velikom količinom mikroorganizama, koji nakon našeg svakog kontakta ostaju", napominje dr Svetlana Ilić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, prenosi RTV.

Na čistoću u gradskom prevozu, osim održavanja i savesti putnika, utiče i stanje na putevima, zbog čega se, osim u vanrednim situacijama, autobusi čiste nakon povratka u garaže.

izvor: rtv.rs, foto: novisad.rs, ilustracija