Golmani moraju da imaju veliku ulogu u novoj igri Voše - svih 11 igrača aktivni


Traju pripreme Vojvodine u Beleku

Zanimljive vežbe imala su trojica čuvara mreže. Pod budnim okom trenera Miljana Vesića, Emil Rockov, Nikola Perić i Marko Ilić pažnju su posvetili igri nogom, odnosno upošljavanju saigrača.

- Čitav sistem koji forsira Ilija Stolica, zasniva se na modelu koji za rezultat treba da donese šampionsku igru Vojvodine – veoma sugestivno je objasnio Miljan Vesić za Dnevnik. – Taj sistem je ofanzivan, a golmani u njemu moraju da imaju veliku ulogu, preciznije u samoj igre i ofanzivi. To znači da građenje naših napada počinje od našeg gola, a na treninzima simuliramo situacije iz igre. Sam proces rada se ne zasniva na klasičnom golmanskom, defanzivnom treningu, već insistiramo na dobroj demarkaciji, prijemu lopte i kvalitetnom pasu. Naravno, čitava ekipa mora da nam pomogne u tome, jer golmani sada imaju tačan zahtev koji prostor na terenu treba da pogode, a na saigračima je da se otvaraju i omoguće im da dobiju dobru i pravovremenu loptu. Ovaj sistem zahteva da su svih 11 igrača aktivni, jer ćemo igrati ofazivno, za golove, a čuvari mreže će imati jako malo prilike za defanzivne odbrane.

Ekipu Dnevnika interesovalo je kako se snalaze Vošini čuvari mreže u svemu i da li ih bune novi zahtevi.

- Upravo protiv Maribora, golmani su imali i bukvalno tek nekoliko udaraca na gol, ali su bili veoma aktivni u igri. Znali su koji su im zadaci, a u radu nam puno pomaže video-analiza treninga i samih utakmica, kroz koju stavljamo pred njih zahteve i principe koje moraju da ispoštuju, kako bi ekipa pošla u kvalitetne napade. Trenutno Rockova, Perića i Ilića sve to malo zbunjuje, ali sam siguran da će veoma brzo doseći zahtevani nivo, preciznije kako ekipa bude napredovala u usvajanju sistema, tako će rasti i nivo igre golmana. Idemo uzlaznom putanjom, jedino nam je potrebno vreme.

S razmišljanjima Miljana Vesića složio se i jesenas rezervni čuvar mreže crveno-belih Nikola Perić. On u Beleku, kao i njegove kolege, trenira u jakom ritmu i primetno je da je veoma motivisan da pokuša da se nametne Iliji Stolici.

- Pripreme su veoma specifične, jer se naš rad bazira na mnogo većoj igri nogama – naglasio je Perić. – Znali smo šta nas očekuje kada je novi šef struke došao u Novi Sad i sada pokušavamo da radimo što bolje i usvojimo njegove zahteve. U savremenom fudbalu golmani dosta učestvuju u igri, tako da se nadam da ćemo zahtevano uspeti da sprovedemo u delo. Imali smo, istina je, malo problema s novim načinom igre, jer nismo to do sada praktikovali, niti posebno na tome radili, ali lagano ulazimo u fazon i nadam se da ćemo do početka prolećne sezone uspeti da se namestimo kako treba.

Perića odavno nema u timu, praktično od operacije slepog creva, koja ga je „sklonila“s gola Vojvodine. Sada se pred njim otvorila prilika da svojom formom ponovo postane broj jedan.

- Ne branim već skoro godinu i po dana. Na treneru je, naravno, da odluči kome će na proleće ukazati poverenje, a na meni je da radim što bolje i da se dokazujem. Drago mi je što će se igra bazirati na nama, golmanima, jer volim da budem aktivan učesnik u događanjima na terenu, pošto se dešava da bude utakmica na kojima uopšte nemamo posla. Sada smo non-stop aktivni i, lično, prija mi novi način na koji želimo da prezentujemo fudbal. Svaki napad počinje od nas i čini mi se da nisam za čitavu sezonu dobio toliko lopti kao samo na jednoj utakmici sada. Sviđa mi se što među svom trojicom golmana Vojvodine vlada zdrava konkurencija, jer su Rockov i Ilić dobri momci i dobri čuvari mreže i to nam, svoj trojici, pomaže da maksmalno kvalitetno treniramo. Od toga će najviše koristi imati tim i to je nešto što nas ispunjava zadovoljtsvom, ali i motiviše na još jači rad – dodao je Nikola Perić.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Voša u ponedeljak protiv Olimpije

POPULARNO