"Evro 3" zagađuje životnu sredinu kao 26 motora novijeg standarda


Predstavnici Asocijacije su rekli da je u Srbiji sve više vozila
starih i više od jedne decenije, što ima "zabrinjavajući uticaj na životnu sredinu".

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan imao je sastanak s delegacijom Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova o pitanju naplate eko-takse za motorna vozila.

Ministar i delegacija te asocijacije, koju je predvodio njen predsednik Miloš Petrović, saglasili su se o potrebi da se podstakne uvoz u Srbiju novijih motornih vozila i time se omogući smanjenje zagađenja, saopštilo je Ministarstvo.

Predstavnici Asocijacije su rekli da je u Srbiji sve više vozila starih i više od jedne decenije, što ima "zabrinjavajući uticaj na životnu sredinu".

Naveli su da jedan motor standarda "evro 3" - kakve ima većina uvezenih starijih polovnih automobila, zagađuje životnu sredinu koliko i 26 motora novijeg standarda "evro 6".

Ministar Trivan je rekao da je saobraćaj "jedan od glavnih uzročnika zagađenja koje ozbiljno ugrožava zdravlje stanovništva", te je "podržao inicijativu da se iznađu rešenja koja će uticati na stimulisanje uvoza novijih vozila i smanjenje pritiska na životnu sredinu".

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO