Ekskurzije u inostranstvo - samo za maturante?


Ukoliko se usvoji novi pravilnik o ekskurzijama, koji priprema Ministarstvo prosvete

od naredne godine na putovanja u inostranstvo ići će samo maturanti.

Kako piše Politika, ostali srednjoškolci i osnovci će morati da se zadovolje razgledanjem znamenitosti Srbije. Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković, navodi da je već formirana radna grupa za izradu pravilnika i da su se svi njeni članovi saglasili sa smernicama o sadržaju tog dokumenta koje je dao ministar Mladen Šarčević.

Ona je za Politiku kazala da je jedan od prioriteta ministarstva da se pri organizovanju đačkih ekskurzija maksimalno iskoriste resursi Srbije i da se seoske škole koje su ostale bez učenika koriste za smeštaj đaka, bilo u toku ekskurzija ili organizovanja nastave u prirodi.

"Lokalne samouprave već obavljaju prenamene takvih objekata. Tražićemo i da se uradi detaljna analiza povezanosti istorijskih i geografskih sadržaja u našoj zemlji, pa će đaci putovati na destinacije o kojima uče iz tih predmeta. Onda će svrha ekskurzija biti učenje u prirodi i upoznavanje sa naučenim u školi , ali će akcenat i dalje biti stavljen i na povećavanje druženja đaka van škole, što podrazumeva i odlaske na besplatne izložbe, dane muzeja i slične događaje. Đačka putovanja neće biti ista za decu iz raznih krajeva zemlje. Prilikom planiranja ekskurzija moraće da se vodi računa o tome šta je bitno da vidi dete iz određenog dela zemlje. Deca iz grada ići će u neurbane sredine, pune zelenila, a seoski, i đaci s juga Srbije, treba da dođu u prestonicu i upoznaju je, ili u Novi Sad, na primer", navela je Nedeljković.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija