Centar NS dobija novi izgled: Raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs za Trg slobode, Pozorišni trg...


Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je
urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje uređenja površine javne namene dela gradskog jezgra.

U pitanju su prostor Pozorišnog trga s neposrednim okruženjem Srpskog narodnog pozorišta, Trg slobode, delovi Ulice Modene, Kralja Aleksandra i Njegoševe. Po odluci žirija, tri najbolja rešenja biće nagrađena. Autor prvonagrađenog projekata dobiće 1,5 milion dinara, drugonagrađeni 750.000, a trećeplasirani 300.000. Osim toga, žiri ima mogućnost i da odabere jedan rad za otkup, i to za 50.000 dinara.

Idejno rešenje predstavlja polaznu osnovu za uređenje, te stoga treba da bude originalno, funkcionalno, racionalno, kao i da se uklapa u okruženje. Nacrtom se defininišu parterno i pejzažno uređenje, urbani mobilijar, javna rasveta, kao i prilazi prostoru, ali i pešačke i biciklističke staze. Rešenje mora biti usklađeno s ambijentom i uslovima zaštite graditeljskog nasleđa, a kako se u konkursnoj dokumentaciji navodi, dobro osmišljenim uređenjem površina javne namene, centar grada biće atraktivniji i samim tim će privlačiti više različitih grupa korisnika, prenosi Dnevnik.

Osim odgovarajućih grafičkih prikaza, učesnici konkursa Gradskoj upravi treba da dostave i tekstualne priloge s obrazloženjem koncepta uređenja, koji, između ostalog, treba da sadrži i opis predloženog saobraćajnog rešenja. Takođe, autori treba da urade i procenu koliko će sve to koštati i da na osnovu toga predlože faznu realizaciju projekta.

O predloženim idejnim rešenjima odlučivaće žiri čiji je predsednik diplomirani inženjer arhitekture Dušan Miladinović iz JP „Urbanizam”, a članica i zamenica predsednika dipl. inž. elektrotehnike Zorica Ninić Stupar iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije. Članovi žirija su i diplomirani inženjeri arhitekture – predsednik Radne grupe za realizaciju projekta kulturne infrastrukture u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” dr Darko Polić, Tatjana Zagoričnik iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada i Slavica Likić iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije. Zamenici članova žirija su diplomirani inženjeri arhitekture Zorica Lončar iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i Marko Stojanović iz JP „Urbanizam”.

Krajnji rok za predaju radova je 20. april, kada je zakazana i prva sednica žirija, koji najkasnije do 15. maja treba da odabere najbolja idejna rešenja, a rezultati će biti objavljeni najkasnije pet dana nakon odluke.

Više informacija o uslovima konkursa nalazi se na sajtu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

izvor: dnevnik.rs, foto: NSinfo

Centar u Novom Sadu dobija fontanu