480 evra minimalna plata: Od 1. maja - izjednačena prava srpskih i slovačkih radnika


Krajem prošle godine u Slovačkoj je radilo 49.478 stranih
radnika, od toga 12.259 Srba.

Zbog kršenja propisa o boravku i rada na crno, 24 državljanina Srbije su proterana, bez zabrane ponovnog ulaska u zemlju, ali im je dat rok od 30 dana da napuste Slovačku.

Nedavno je slovački parlament usvojio izmene propisa kojima će se olakšati zapošljavanje naših radnika u četiri regiona Slovačke u kojima je nezaposlenost ispod pet odsto i gde fabrike na domaćem tržištu ne mogu da nađu dovoljno radnika. Reč je o regionu Bratislave, Trnave, Žiline i Njitre, gde je koncentrisana i automobilska industrija.

Slovačka će napraviti spisak profesija u kojima joj nedostaju radnici i olaškaće zapošljavanje radnika iz Srbije, s tim što udeo gastajbatera neće smeti da pređe 30 odsto zaposlenih, a fabrike su u obavezi da ih zaposle pod istim uslovima i uz istu platu kao i slovačke radnike.

Srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je novembra prošle godine sa slovačkim ministrom za rad, socijalna pitanja i porodicu Janom Rihterom Protokol o saradnju u oblasti rada i zapošljavanja da bi se zaštitili naši radnici na radu u toj državi i da bi za njih važili isti propisi kao i za domaće radnike.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija