270. rođendan Novog Sada


1. februar je dan kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom
kada je carica Marija Terezija potpisala "Povelju slobodnog kraljevskog grada". Novi Sad je tom poveljom stekao autonomiju visokog stepena u okviru tadašnje Habsburške monarhije.

Carskim potpisom ispod Povelje, dotadašnje naselje Petrovaradinski šanac izuzeto je iz nadležnosti državnih vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status Grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice "domaćih" građana i građanki, pravo da donese gradski Statut i ubire porez i novo ime. Po priznatim pravima i preuzetim obavezama, Novi Sad  izjednačio se sa ostalim urbanim komunama Carevine, koje su u to vreme iz feudalne polako prelazile u građansku epohu.

Novi Sad današnji naziv dobio 1. februara 1748. godine - sloboda za 95.000 srebrnih forinti


Novi Sad će u četvrtak, 1. februara obeležiti dan kada je 1748. godine, postao slobodan grad i dobio ime koje danas nosi.

Tim povodom sutra od 18 sati biće održana Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u okviru koje će gradonačelnik Miloš Vučević uručiti Februarsku nagradu prof. dr Tihomiru Vejnoviću.

Kako je najavljeno iz Gradske kuće, biće upriličen i bogat kulturno-umetnički program, kada će se gradonačelnik i dobitnik Februarske nagrade obratiti prisutnima, a biće prikazan i kratak film o dobitniku.

Povodom obeležavanja 1. februara u Svečanoj sali Gradske kuće sutra će biti upriličen prijem delegacija iz gradova pobratima i gradova prijatelja, a domaćini su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Povodom Dana grada, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetiće prvu bebu koja bude rođena 1. februara, na Dan Grada Novog Sada, kao i njenu majku.

Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom od ove godine uveden je poklon i za majke beba koje se rode 1. februara i to u iznosu od 200.000 dinara po detetu.

foto: NSinfo

Novi Sad današnji naziv dobio 1. februara 1748. godine - sloboda za 95.000 srebrnih forinti

POPULARNO