2.000 stranaca dobilo pasoš Srbije


U poslednjih pet godina je blizu 2.200 ljudi tražilo pasoš
Republike Srbije, što je gotovo za trećinu više u odnosu na period do 2013. godine.

Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da ne vode evidenciju o broju podnetih zahteva za sticanje državljanstva po nacionalnosti, srpsku putnu ispravu, pored građana iz bivših republika SFRJ, najviše traže stranci iz Azije, zapadne Evrope...Stranci uzimaju srpsko državljanstvo uglavnom zbog brakova s "našima", ali nisu retki ni oni koji to rade zbog školovanja ili posla.

"Zakonom o državljanstvu Republike Srbije predviđeno je da se državljanstvo naše zemlje stiže poreklom, rođenjem, prijemom i po međunarodnim ugovorima", navode za Novosti u MUP.

Pasoš Srbije na 41. mestu - bez viza u 119 zemalja


Da bi jedan stranac postao naš sunarodnik, potrebno je da bude punoletan i poslovno sposoban. Osim toga, pre podnošenja zahteva mora da ima najmanje tri godine prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, otpust iz stranog državljanstva, kao i potpisanu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom. Na "crvenu knjižicu" se čeka između 30 i 60 dana.

"O zahtevu za izdavanje putne isprave nadležni organ je dužan da se izjasni u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva, odnosno 60 dana ako je zahtev podnet preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije", kažu za beogradski list u MUP.

Pasoš se izdaje u periodu od dva do tri dana kada je u pitanju Beograd, i do sedam dana u unutrašnjosti. Ipak, mnogi poznati stranci su dobili srpsko državljanstvo po skraćenom postupku, jer imaju određen ekonomski, kulturni, sportski ili naučni značaj za Republiku Srbiju. U takvim slučajevima, umesto MUP-a, odlučuje srpska vlada.

U poređenju s propisima za prijem u državljanstvo drugih zemalja, srpski spadaju u liberalnije. Na rang-listi pasoša, urađenoj prema broju zemalja u koje vlasnik može da ide bez vize, Srbija je zauzela 41. mesto u svetu, jer isprava omogućava slobodan odlazak u 119 zemalja, rezultati su "Henli pasport indeksa" za 2018. godinu.

Britanski glumac Rejf Fajns se od septembra diči srpskim pasošem, jer je, kako je tada izjavila premijerka Ana Brnabić, svojim angažmanom u svetu na najlepši mogući način promovisao našu zemlju, kulturu i ljude. Pre Fajnsa, državljanstvo Srbije su dobili holivudski glumac Stiven Sigal, baletski igrač Sergej Polunjin....

izvor: Novosti, agencije, foto: ilustracija

Pasoš Srbije na 41. mestu - bez viza u 119 zemalja