09.01.2018.

Zvanje medicinskog radnika - sve češće sigurna karta za odlazak u inostranstvo


Zvanje medicinskog radnika stečeno u Srbiji sve češće je sigurna karta za odlazak u inostranstvo

O tome govore i poslednji rezultati istraživanja sajta prijemni.infostud.com, koji pokazuju da više od četvrtine ispitanika kao razlog za studiranje medicine, navodi mogućnost nastavka školovanja ili pronalaženja posla van Srbije.

Profilisanje budućih zdravstvenih radnika najčešće počinje u srednjoj školi, iz koje oko 60 odsto đaka nastavi studije na jednom od medicinskih fakulteta. U poslednjih 10 godina, najveće interesovanje vlada za srednjoškolsku diplomu farmaceutskog, zubnog ili fizioterapeutskog tehničara, ali praksa pokazuje da najtraženiji smerovi u školi, nisu nužno traženi i na tržištu rada, kažu u srednjoj Medicinskoj školi "7. april".

"Ovi smerovi koji su uslovno rečeno manje atraktivni, kao medicinske sestre tehničari, ili pedijatrijske sestre tehničari, stomatološki tehničari, oni su izuzetno traženi na tržištu rada i praktično mogu da se zaposle odmah posle srednje škole", kaže Đorđe Iskrin, direktor Medicinske škole "7. april" u Novom Sadu.

Medicinsko osoblje iz Srbije odlazi kada je sasvim izvesno da posla u struci nema, ili zbog niskih plata i loših uslova rada tokom dužeg vremena. Za rad u inostranstvu, u protekle tri godine, Lekarska komora je izdala oko 850 sertifikata, gde najviše prostora za usavršavanje imaju psihijatri, radiolozi i anesteziolozi.

"Na našem sajtu tokom godine se objavi nešto više od 80.000 oglasa za posao, a tek dva odsto je namenjeno medicinskim radnicima, tako da imamo slučaj da se otprilike na jedan konkurs za medicinskog radnika prijavi oko 33 kandidata", navodi Miloš Turinski, portparol sajta poslovi.infostud.com, prenosi RTV.

"Daleko veći broj srednjeg medicinskog kadra odlazi, naročito poslednjih par godina, pre svega za Nemačku i za zemlje Bliskog istoka, jer je to posao koji im je obezbeđen, relativno dobro plaćen, imaju pomoć prilikom registracije, pronalaska smeštaja, škole za decu", objašnjava za RTV Taita Stojilković, predsednica Izvršnog odbora Regionalne lekarske komore Vojvodine.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net

POPULARNO