"Za nama uspešna godina u mađarsko-srpskim odnosima"

U mađarsko-srpskim odnosima godina iza nas je bila izuzetno uspešna, izjavio je ambasador Mađarske u Beogradu

Atila Pinter i istakao da će se ti odnosi i dalje odvijati u dobrom pravcu.

On je, u novogodišnjem intervjuu za portal "Vajdašag Ma" ("Vojvodina danas") podsetio da je u 2017. godini bilo više srpsko-mađarskih susreta na vrhu.

Povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića u Beogradu je boravio predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, šef diplomatije Peter Sijarto bio je više puta u Srbiji, u Subotici je održana osma sednica mešovite komisije za ekonomska pitanja, dok su ministri unutrašnjih poslova redovno održavali susrete, ne samo zbog ilegalne imigracije nego i zbog stanja na granicama.

"Nakon izbora Ane Brnabić za predsednicu Vlade Srbije, bilateralni odnosi su normalno nastavljeni", dodao je Pinter. On je napomenuo da je Brnabićeva u Budimpešti 28. novembra sa Orbanom dogovoreno da se pred aprilske parlamentarne izbore u Mađarskoj, verovatno u februaru, u Mađarskoj, održi četvrta zajednička sednica vlada dveju zemalja.

Govoreći o približavanju Srbije Evropskoj uniji, Pinter je istakao da je Mađarska bila za to da se u 2017. godini otvori najmanje pet pregovaračkih poglavlja, što je ministar Sijarto izričito i naglasio prilikom konsultacija 6. oktobra u Beogradu sa ministarskom Jadrankom Joksimović.

Pinter ističe da se Mađarska "nije radovala" što su u Briselu otvorili samo dva poglavlja za Srbiju.

On, međutim, poručuje da ipak ima razloga za radovanje, jer se time ukazuje da je vlast u Srbiji spremna da u određenom roku bude punopravan član Evropske unije.

Pinter od događaja u 2017. godini pominje raspisivanje konkursa za radove na izgradnji brze pruge Budimpešta-Beograd na mađarskoj deonici pruge, zatim, 11. septembar kada su u Senti u prisustvu predsednika Srbije Vučića i predsednika Mađarske Janoša Adera Srbi i Mađari zajedno proslavili 320. godišnjicu senćanske bitke, kada su hrišćanske snage izborile pobedu nad Turcima.

"Tada je u Senti osvećena i jedna nova katolička crkva", istakao je Pinter i dodao da su tada dvojica predsednika konstatovala da u bilateralnim odnosima nema nikakvih otvorenih političkih pitanja i zajednički formulisali predlog da mešovita srpsko-mađarska akademska komisija za istraživanje događaja tokom Drugog svetskog rata i nakon ratnih godina što pre sumira svoje rezultate i da rad ove komisije bude završen u okviru jedne naučne konferencije u Beogradu na proleće 2018.

Mađarski ambasador je, povodom ekonomskih odnosa, ukazao da su pokazatelji do septembra 2017. dostigli nivo iz cele 2015. godine.

Prema mađarskim podacima, trgovinski promet je u ovom periodu dostigao 1,8 milijardi evra, dok je prošle godine ova brojka iznosila 2 milijarde, tako da postoji realna procena da će krajnji rezultat za ovu godinu biti oko 2,5 milijarde evra.

Ovo dinamično povećanje se može objasniti ostvarivanjem programa za podsticanje ekonomskog razvoja Vojvodine od strane Vlade Mađarske, značajnim razvojem srpske privrede i odličnim bilateralnim odnosima. Zahvaljujući tome, izvoz iz Srbije za Mađarsku za prvih devet meseci 2017. godine povećan za 56 odsto.

Ova godina je bila značajna i po tome što je mađarska OTP banka uložila ozbiljne investicije u kupovinu Vojvođanske banke, dok je ranije praktično bilo nezamislivo da jedna velika mađarska banka kupi jednu od najznačajnijih srpskih banaka, dodao je Pinter.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, marugod83/freedigitalphotos.net

POPULARNO