Više od 100 vozača ovog meseca odlazi u Nemačku


Pojedini zaposleni u JGSP „Novi Sad” nezadovoljni su uslovima rada i platama, zbog čega su početkom nedelje organizovali zbor

Direktor tog gradskog preduzeća Milan Stanivuković je u intervjuu za Dnevnik kazao da je legitimno pravo radnika da organizuju skupove na kojima će ukazati na probleme koji ih tište da bi se zajednički došlo do rešenja.

„Nažalost, neki pojedinci sada žele da to legitimno pravo i odlazak dela vozača iskoriste te da, zarad svojih ličnih interesa, sve prebace na teren politike i prave atmosferu nezadovoljstva pod plaštom takozvane brige za radnike“, rekao je Stanivuković za Dnevnik.

„To im ja, kao prvi čovek preduzeća, ali i ostala većina zaposlenih, nećemo dozvoliti zarad budućnosti više od hiljadu radnika i njihovih porodica, i odgovornosti prema građanima Novog Sada koji sutra treba da idu na posao, kod lekara, da vode decu u škole, u vrtiće.“

Kako Dnevnik saznaje, više od 100 vozača već ovog meseca odlazi u Nemačku, gde ima potpisane ugovore za novi posao. Kako planirate da suzbijete odliv vozača u strane zemlje?

„Budući da je manjak vozača autobusa i kamiona globalni problem, vozači odlaze u inostranstvo gde su im ponuđeni bolji materijalni uslovi, a na šta mi kao javno preduzeće ne možemo uticati. Trudimo se da u okviru naših i zakonskih mogućnosti stimulišemo zaposlene da ostanu. Plate vozača u JGSP „Novi Sad“ su 54.825 dinara neto i veće su od proseka u Republici, koji je 47.575, i u preduzeću, gde je plata 51.661,47, te im više od trenutnih iznosa ne možemo ponuditi. Podsećam na to da su mase zarada ograničene na nivou države još u oktobru 2014. Naše preduzeće situaciju s odlaskom vozača nije dočekalo nespremno, s obzirom na to da već duže pravimo našu bazu kadrova koji moraju da prođu sve faze testiranja i selekcije u skladu s najvišim svetskim normama. Imamo dosta kandidata koji žele da rade kod nas, javljaju nam se čak i iz Beograda i ostalih gradova u državi, tako da svi koji uspešno završe testiranja ulaze u našu bazu i po potrebi ih pozivamo da se aktivno uključe u rad gradskog prevoznika nakon što prođu sve potrebne obuke.“ prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Šoferi iz Srbije beže u Evropu - otišlo preko 5.000