02.01.2018.

Uvedite nova pravila - 18 načina da budete srećniji 2018.


Uvedite nova pravila, zaboravite stare navike i počnite da živite onako kako zaista želite

Poželite dobrodošlicu 2018. usvajanjem nekih novih "pravila ponašanja".

Uzmite "odmor od vesti". Istraživanja pokazuju da loše vesti (očekivano) loše utiču na naše mentalno stanje. Jednostavno rečeno, od ključne je važnosti da se s vremena na vreme isključite. Ne morate da bistrite crnu hroniku baš svaki dan, zar ne?

Češće govorite "ne". Priznajte sami sebi već jednom da ne možete baš uvek da uradite baš sve. Ako na svaku ponudu ili molbu kažete "da", čak i ako je u pitanju nešto što zapravo ne želite da uradite, to može imati i dugoročno štetne posledice. Navika da stalno ugađate drugima loša je za vaše mentalno zdravlje i duševni mir. Recite "ne" kad mislite "ne". Nije teško, videćete.

Društvene mreže koristite pametno. Ne preterujte, danas jeste gotovo nemoguće živeti bez društvenih mreža, ali nije nemoguće promeniti pristup. Imajte u vidu da su sve te slike po Instagramu i Facebooku samo mali, odabrani fragmenti života tih ljudi. Drugim rečima, ničiji život u realnosti ne izgleda kao profil te osobe na Instagramu.

Odaberite novu seriju koju ćete posvećeno gledati ove godine. Ovo jeste sitnica, ali ponekad, posle groznog dana, sve što nam treba je ćebence i nova epizoda...

Budite aktivniji. Nema zamene za vežbanje, a redovna fizička aktivnost ublažava simptome anksioznosti i depresije. Učinite mali napor, neka vežbanje postane deo vaše svakodnevice, a taj početni napor vrlo brzo će prerasti u zadovoljstvo.

Vreme posvetite nečemu do čega vam je stalo. Mala pomoć nekome kome je potrebna, volontiranje... sve to čini da se osećamo bolje, jer time preuzimamo stvari u svoje ruke, i umesto da lamentiramo nad situacijom - delamo.

Naučite da kuvate nešto novo, po svojoj meri. Tako da možete posle teškog dana na poslu da ipak odete u prodavnicu, birate namirnice, posvetite sebi sat vremena i na kraju uživate u hrani koju volite i koju ste sami sebi spremili da se počastite.

Novac ulažite u iskustva, ne u stvari. Kad dođe vreme da svedete račune, shvatite da su važne uspomene, a ne stvari, kola, cipele ili tašne...

Naučite da štedite na stvarima koje nisu važne. Pokušajte da smanjite troškove koje imate oko stvari koje su zapravo beznačajne. Mobilni telefon vam radi? Pa koga briga onda što nije novi model?

Počnite da vodite neku vrstu dnevnika. Pisanje nam pomaže da razbistrimo misli i smiruje nas. Ne morate to da radite svakog dana, ali s vremena na vreme, zapišite ponešto... Nešto o čemu ste razmišljali, nešto što vam se desilo, nešto jako lepo ili jako tužno... Pisanje oslobađa. I pišite o ljudima koje volite. I o onima koji vas vole. Zapišite povremeno na čemu ste zahvalni, kad naiđu loši dani, prelistajte to, da biste se podsetili koliko je ljubavi i dobrote oko vas.

Usvojite neku pozitivnu misao, i neka ona postane vaša mantra. To može biti i jednostavno - "vredim". I svaki put kad ste umorni, kad imate problema na poslu ili kod kuće, setite se toga - da vredite. Mnogo. I da zaslužujete. Mnogo.

Imajte ciljeve, nemojte donositi odluke. Ali, neka ti ciljevi budu - mali. Odaberite nekoliko stvari koje bi vas učinile srećnim, i pokušajte da ih sprovedete u delo ove godine. Počnite da učite nešto novo. Razvijajte talenat koji ste zapostavili. Vežbajte.

Neka vaš krevet postane vaše "svetilište". Obećajte sami sebi da više nikad nećete beskrajno skrolovati po telefonu, tabletu... čemu god, kad legnete u krevet. Častite se ove godine najlepšom posteljinom koju ste ikada imali. Čitajte pred spavanje. Sećate se? Čitanje. Knjiga. Papir koji proizvodi onaj divan, topao zvuk kad okrenete stranu. Miris novih knjiga i miris starih knjiga... Spavaćete bolje.

Postavite granice, čak i ljudima koje volite. Porodica nekad ume i da nam zagorča život. Nađite neku sredinu i nemojte dozvoliti članovima porodice ni manje ni više od onoga što biste dozvolili prijatelju. Dakle, i oni koji su "vaša krv" moraju da imaju mere u svojim zahtevima i da biraju reči. Čak i kad se posvađate.

Prestanite da se preispitujete. Ideja o tome da nismo "dovoljno dobri" ponekad nam je toliko usađena u podsvest da nismo ni svesni da sami sebe sputavamo. Vi jeste dovoljno dobri. Najbolji što možete biti. I počnite da verujete u to.

Nemojte se brinuti unapred. Naročito ne oko stvari na koje ne možete da utičete.

Naučite da prepoznate toksične ljude u svom životu. I nađite načina da ih se rešite. Ili, ukoliko to nije moguće, naučite kako da živite pored njih tako da njihov negativan pristup ne truje i vas.

Budite sami sebi na prvom mestu. Činjenica je da nikad ne možete svima udovoljiti, koliko god se vi oko toga trudili. Ali, činjenica je, takođe, da ste jedina osoba kojoj možete uvek da udovoljite - vi sami. Posvetite se tome ove godine, za promenu.

Neka 2018. bude - vaša godina!

izvor: mondo.rs, agencije, foto: cescassawin/freedigitalphotos.net

POPULARNO