Uskoro arheološki park: Stari Novi Sad - 5.500 godina pre nove ere, na Bulevaru Evrope


Gradska vlast napravila je prve korake kako bi Novi Sad

u narednih nekoliko godina dobio arheološki park, saznaje 021.rs.

Osam godina od kako su prilikom izgradnje Bulevara Evrope pronađena izuzetna arheološka otkrića i od kako je začeta ideja da Novi Sad dobije arheološki park na Sajlovu, lokalna vlast je odlučila da počne poslove oko projektovanja, što je preduslov da usledi i gradnja ovog važnog kulturno-istorijsko-turističkog kompleksa.

Tako će se pred odbornicima Skupštine grada u petak, 26. januara naći odluka o izradi Plana detaljne regulacije 12 ari prostora između Bulevara Evrope i Gradskog groblja, na kojem će se nalaziti arheološki park. Izrada ovog plana je uslov kako bi se raspisao i urbanističko-arhitektonski konkurs za izgradnju arheološkog parka, a uslove će dati Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, piše 021.rs.

Iako će se arheološki park nalaziti na površini od oko 12 hektara, prostor koji obuhvata iskopine je nekoliko puta veći. Podsetimo da su prilikom iskopavanja nađeni tragovi koji sežu i sedam milenijuma u prošlost, odnosno potiču iz perioda od 5.500 do 3.500. godina pre nove ere i predstavljaju deo naselja i deo nekropole iz najstarijeg neolita, mlađeg kamenog doba. Na prostoru oko Bulevara Evrope i Sajlova su nađeni i delovi naselja i drugi tragovi iz bakarnog doba (3.300 – 2.900. godina pre nove ere), bronzanog doba (2.900 - 950. godine pre nove ere), gvozdenog doba (950-0. godine pre nove ere) i drugih vremenskih razdoblja nove ere sve do XVIII veka.

izvor: 021.rs, foto: NSinfo

POPULARNO