U Vojvodini sade jabuke za čips - posao za više desetina radnika


Još jedan investitor iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, dolazi u Sremsku Mitrovicu

Reč je o nemačko turskoj kompaniji Jajlafiliz, koja se bavi uzgojem voća. Investitoru je prethodno odbren zakup državnog zemljišta po osnovu investicije u površini od oko stotinu hektara, gde će biti podignut zasad jabuke, koja će se prerađivati u čips.

U narednim godinama na prostoru katastarske opštine Laćarak u pravcu ka Čalmi nići će oko stotinu hektara zasada jabuke.

Pored toga, ova investicija nemačko turske kompanije u saradnji sa jednom domaćom, podrazumeva i izgradnju prerađivačkog pogona, gde će se proizvoditi čips.

Šansu za nova zaposlenja imaće više desetina radnika, posebno u sezoni, što je Mitrovčane obradovalo.

Grad Sremska Mitrovica u prethodnom periodu uložio je dodatne napore da obezbedi adekvatne uslove i stvori povoljnu poslovnu klimu za domaće i strane investitore. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader je istakao da se to ogleda u značajnom smanjenju stope nezaposlenosti u prethodnom periodu, koja je sada ispod 9 odsto, a novi investitor je kompletnu proceduru prošao u Ministarstvu poljoprivrede koje je odobrilo investiciju.

Investitor je u obavezi da u roku od tri godine podigne zasade i uskladi preradu.

Kompanija je osnovana 2003. godine u Antaliji. Koristeći nove tehnologije bavi se između ostalog uzgojem mladica plodnog drveća, kao i voća. Za oko tri godine očekuje se podizanje zasada jabuke, kada će prostor izgledati potpuno drugačije.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija