U Novom Sadu pronađeno preko 1.000 tona toksičnog otpada


Na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, koja je u stečaju, pronađeno je više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada

To je medijima potvrdio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je istakao da je "ovo zločin prema sopstvenom narodu i državi i da će se tako tertirati".

Kako rečeno, vlasnik "Step Transa", koji je zakupac prostora na kome je otpad pronađen, juče je lišen slobode.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić rekao je da je taj prostor je izdat "Step transu Doo", odnosno njegovom vlasniku koji je skladištio između ostalog i opasan otpad.

"On je imao dozvolu od 2012. za skladištenje opasnog otpada i on ima urednu dokumentaciju za svega 32 tone takvog otpada, a u krugu bivše fabrike se nalazi 1.080 tona za koji ne postoji adekvatna dokumenatacija", ukazao je Galić.

Ministar Trivan je naložio svim nadležnim službama pojačanu kontrolu podzemnih voda, bunara i kanala koji se uliva u Dunav, ali nadležni tvrde da su izvoršta pijaće vode bezbedna, jer se, objašnjavau, nalaze više kilometara daleko, sa druge strane Dunava.

Prema Trivanovim rečima, počela je beskompromisna borba protiv onih koji nelegalno uvoze, dstribuiraju ili skladište materije opasne po životnu sredinu.

On procenjuje da je Hemijska industrija Novi Sad u stečaju, koja se nalazi u fazi privatizacije, očigledno bila pogodan prostor da neko skladišti opasan otpad, verujući da ce izbeći kontrolu državnih organa.

"Nastavićemo to da radimo i nećemo se zaustaviti. Obrenovac i Novi Sad su tek početak čitave priče", najavljuje Trivan.

izvor: agencije, foto:  Ministarstvo zaštite životne sredine

POPULARNO