U Gradskoj biblioteci ne odustaju od proširenja - proširenje i Biblioteke na Štrandu


Programom rada Gradske biblioteke u 2018. godini, između ostalog, predviđeno je proširenje Biblioteke na Štrandu

U okviru projekta Dunavske biblioteke, u saradnji s „Gradskim zelenilom”, za leto je planiran veći prostor popularne Biblioteke na Štrandu, koja ove godine beleži desetogodišnjicu postojanja. Takođe se nastavlja izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju objekta na novom mestu jer se Biblioteka decenijama suočava s nedostatkom poslovnog prostora u centralnom objektu u Dunavskoj 1.

– Važno je to što je i ove godine Grad izdvojio novac za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dogradnju biblioteke i ja sam uveren u to da će naš voljeni grad, kao Evropska prestonica kulture, 2021. godinu dočekati s novim prostorom Gradske biblioteke – kaže direktor Dragan Kojić. – O njenoj vitalnosti svedoči i podatak da se u poslednje vreme u našu biblioteku tradicionalno učlani više od 26.000 Novosađana godišnje.

Program rada Gradske biblioteke za 2018. godinu, koji je podržala Skupština grada, obuhvata brojne aktivnosti koje su razvrstane po oblastima, a za njihovu realizaciju biće izdvojen novac iz gradskog budžeta.

– I u 2018. godini Gradska biblioteka u Novom Sadu, kao najstrija i najveća ustanova kulture čiji je osnivač i finansijer Grad, planirala je niz programskih aktivnosti da bi izašla u susret zajednici kojoj služi – ističe Kojić. – Poznato je da je naša biblioteka lokalni servis u domenu obrazovne, kulturne i informacione delatnosti. Programske aktivnosti organizujemo kroz mrežu od 26 stacionarnih ogranaka u gradu i selima, raspolažemo s više od 530.000 knjiga i, kada je reč o prostoru, opremi i ljudskim resursima, u zadatim okvirima nastojimo da neprestano podižemo nivo i kvalitet usluga.

U okviru razvoja bibliotečko-informacione delatnosti planira se, između ostalog, i kontinuiran proces digitalizacije bibliotečke građe. Centar digitalne građe i kreativnog stvaralaštva mladih jedan je od planova u okviru Strategije održivog razvoja grada.

– Trenutno smo u fazi raspisivanja tendera za nabavku odgovarajuće informatičke opreme – objašnjava Kojić. – S Upravom za imovinu tražimo prostor za smeštaj s trajnim opredeljenjem da, kada Kineska četvrt bude završena, Centar tamo bude smešten, što je dobro s obzirom na blizinu Univerzitetskog kampusa.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO