05.01.2018.

U dve fabrike radi preko 6.000 ljudi - NS vraća status ozbiljnog industrijskog centra


Povećanje obima investicija, posebno u proizvodnji, važan je ekonomski zadatak za zemlju, koja poput naše pokušava da uhvati korak sa razvijenijima

Novom Sadu se, posle više od dve decenije propadanja industrijskih kapaciteta, polako vraća status ozbiljnog industrijskog centra, a savetnica gradonačelnika za implementaciju strateških projekata Marijana Dukić Mijatović smatra da su velika investiciona očekivanja opravdana kada je reč o drugoj po veličini lokalnoj samoupravi.

"Pre tri godine smo počeli da primenjujemo dva velika projekta: "Delphi i Packard" (promenio ime u "Aptiv") i "Lear Corporation". Raduje nas što ti projekti idu u dobrom pravcu, a o tome govori podatak da trenutno u te dve fabrike radi preko 6.000 naših sugrađana", kaže za RTV Mijatovićeva i dodaje da od juna 2017. godine u Novom Sadu posluje i "Continental Automotive", d.o.o. Novi Sad.

"Ugledna nemačka kompanija je otvorila svoj razvojno-istraživački centar, što je jedna nova vizija razvoja projekata u našoj zemlji", ističe Dukić Mijatović i dodaje da je ta kompanija počela da primenjuje svoj plan razvoja, kojim je predviđeno da u prve tri godine poslovanja zaposli 500 inženjera, te da je u njoj trenutno 70 zaposlenih.

"Takođe, očekujem da kompanija "Knorr-Bremse" počne da zapošljava, a reč je o austrijskom investitoru koji je od grada zakupio halu od 6.500 kvadrata, te se kao dobro pokazalo ulaganje u gradnju tog objekta", kaže Dukić Mijatović za RTV.

Ona dodaje da je za grad dobra vest što je postao evropska prestonica kulture, te se time promenio pristup projektnom budžetiranju, pa se stoga očekuje usvajanje izmena strateškog dokumenta, odnosno Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada.

"Taj dokument se menja iz pravnih razloga jer su u prethodnom periodu prestala da rade dva javna preduzeća (ZIG i Poslovni prostor); kao i zbog nadležnosti novih uprava (Uprava za građevinsko zemljište i investicije, Uprava za imovinsko-pravne poslove) ali i promena nadležnosti Uprave za urbanizam", kaže Dukić Mijatović i dodaje da je bilo potrebno sve promene uskladiti u strateškom dokumentu, kako bi se znalo ko su nosioci projekata.

"Određeni projekti su završeni, dok je nekima promenjen pravac i dinamika finansiranja, a dugoročni projekti će prevazići okvire strateškog dokumenta i oni će biti primenjivani nakon 2020. godine", kaže Mijatovićeva.

Ona smatra da će se investicije pozitivno odraziti na javne finansije, kao i na smanjenje nezaposlenosti.

"Stopa nezaposlenosti je pala ispod 10%, a treba imati u vidu da je na delu jedan proces reindustrijalizacije grada, što je veoma značajno za naše sugrađane svih kvalifikacija", smatra Marijana Dukić Mijatović.

Ona dodaje da se sem industrije Novi Sad profilisao i kao IT centar u regionu, što se odražava i na javne finansije grada.

izvor: rtv.rs, foto: novisad.rs

POPULARNO